Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen als u antistollingsmedicatie neemt?

Laatst bijgewerkt: december 2009

nieuws Gezien er een verhoogd risico op bloedingen bestaat moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Lichaamsverzorging
- Verzorg uw tanden goed, maar gebruik een zachte borstel en poets voorzichtig.
- Gebruik eerder een elektrisch scheerapparaat dan scheermesjes.
- Knip uw nagels met een nagelknipper en niet met een schaartje.
- Informeer steeds uw tandarts, manicure of pedicure dat u antistollingsmedicatie neemt.
- Met toestemming van uw behandelend arts is saunabezoek toegestaan, maar niet tijdens de eerste twee maanden van de antistollingsbehandeling. Saunabezoek in de eerste twee maanden na het doormaken van een trombose wordt afgeraden. Na deze periode zijn geen schadelijke effecten bekend van saunabezoek.
- Als u zit, leg uw been dan omhoog. Maak ieder half uur cirkelvormige bewegingen met uw voeten, want dat stimuleert de bloedsomloop in uw benen.

Medische ingreep
- Vermijd intramusculaire inspuitingen, vaccins kunnen onderhuids gegeven worden.
- Informeer tijdig de arts en het verplegend personeel bij opname in een ziekenhuis en bij elke ingreep die u moet ondergaan. Dit geldt ook voor elke ingreep door de tandarts. Misschien zal de dosis tijdelijk moeten aangepast worden. Als er niet aangepast wordt, is het risico op het krijgen van een bloeding te groot. Ook is het mogelijk dat er vitamine K gegeven moet worden om het effect van de antistollingsmiddelen te verlagen, of dat tijdelijk wordt overgeschakeld op een ander antistollingsmiddel zoals een laagmoleculaire heparine (LMGH). Sommige behandelingen kunnen worden uitgevoerd zonder de antistollingstherapie te wijzigen.

Oppervlakkige verwonding
Druk onmiddellijk de verwonding af met een kompres, zakdoek of eventueel met de handpalm zolang als nodig tot de bloeding stopt (meestal 10 tot 15 minuten). Ontsmet vervolgens de wonde en leg een verband aan. Indien de verwonding ernstig is, consulteer uw arts.

Diepe snijwonde
Druk fors de verwonding af zonder los te laten en raadpleeg zo snel mogelijk een arts of ga naar de spoedopname. Vermeld steeds dat u antistollingsmedicatie neemt.

Combinatie met andere medicijnen
Telkens een arts u nieuwe medicatie wil voorschrijven moet u hem of haar op de hoogte brengen dat u antistollingsmedicatie neemt. In vele gevallen kan deze medicatie immers het effect versterken, waardoor het bloed te veel ontstold zou kunnen worden, of het effect afzwakken.
Dit geldt ook voor vele geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, zoals pijnstillers, laxeermiddel, hoestsiroop, vitaminesupplementen…
Ingeval van pijn is zeldzaam gebruik van medicatie op basis van paracetamol (bv. Panadol, Dafalgan, Perdolan) toegestaan. Langdurig gebruik kan wel het bloed extra ontstollen. Voor andere pijnstillers (zoals acetylsalicylzuur of aspirine) moet u steeds uw arts raadplegen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram