Liever geen kaneel tijdens de zwangerschap

nieuws Kaneel bevat van nature de smaakstof coumarine. Coumarine is het bestanddeel van kaneel dat voor de typische geur en smaak zorgt. Kaneel zit in de bast van de (sub)tropische Cinnamomum-bomen. Kaneel in de vorm van poeder en pijpkaneel bevat ongeveer 1,5-2 gram coumarine per kilo. Coumarine komt ook in heel kleine hoeveelheden voor in pepermuntolie en groene thee.
Coumarine wordt o.m. gebruikt in antistollingsgeneesmiddelen. Coumarine wordt ook kunstmatig gemaakt, vooral voor gebruik als geurstof in cosmetische producten zoals parfums, zeep en deodorants. Een afgeleide stof van coumarine dient in hoge doseringen als rattengif.
Er bestaan aanwijzingen dat coumarine schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s. Dat risico zou het grootst zijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het zou mogelijk ook kankerverwekkend zijn.
Of kaneel hetzelfde effect heeft, is tot nu toe nog niet echt onderzocht. Maar ook de veiligheid ervan is nooit aangetoond.

Uit voorzorg wordt daarom aangeraden aan zwangere vrouwen om zo weinig mogelijk kaneelrijke voedingsmiddelen te eten. U hoeft echter niet te paniekeren als u tijdens uw zwangerschap toch een stukje appeltaart met kaneel of een speculaas hebt gegeten. Het risico, als het al bestaat, is zeer klein. Het is vrijwel onmogelijk via eten zoveel coumarine binnen te krijgen dat dat schadelijk is voor de ongeboren baby. Normaal kaneelgebruik, tot gemiddeld twee milligram coumarine per dag, zal dan ook geen nadelige effecten hebben. Twee milligram coumarine zit bijvoorbeeld in vier speculaasjes of een half stuk appeltaart.
Kaneel wordt verwerkt in producten als appeltaart, ontbijtkoek, speculaas (meer in de Hollandse speculaas dan in de Belgische speculoos), kaneelthee en in allerlei gerechten en dranken. In verband met mogelijke gezondheidsrisicos mogen levensmiddelen in Europa niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Er zijn hogere limieten vastgesteld voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten, zoals ontbijtkoek, speculaas, appeltaart en kaneelkoekjes.


Laatst bijgewerkt: november 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram