Dure bloedverdunners niet beter dan aspirine bij behandeling stent in kransslagader

Laatst bijgewerkt: oktober 2018
123-pil-aspirine-paracetam-10-18.png

nieuws

De nieuwste, krachtige en dure bloedverdunners zijn niet beter zijn dan aspirine in de behandeling van patiënten met een stent in een bloedvat van het hart. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis. 

Hartpatiënten waarbij een stent geplaatst werd in de kransslagaders, krijgen nadien medicatie toegediend die bloedklontervorming voorkomt. Aspirine was tot op heden de standaard waarmee andere bloedverdunners werden gecombineerd. Over de jaren zijn deze bloedverdunners steeds krachtiger geworden en ook meer betrouwbaar. Krachtiger wil zeggen betere preventie van bloedklontervorming. Dit heeft evenwel een prijs. Deze producten zijn duurder; bovendien in combinatie met aspirine, gaan ze gepaard met een verhoogd risico op majeure bloeding. In de maag, en zeldzaam ook in de hersenen.

Aan deze studie namen 16.000 patiënten en 130 cardiologische centra uit 18 verschillende landen deel. Het doel was aspirine uit het medicatieschema weg te laten. Maar het onderzoek toonde net het omgekeerde aan: dat een behandeling met het krachtige, duurdere product over een periode van 2 jaar gelijkwaardig maar zeker niet beter was dan de huidige combinatie. Gezien het belangrijk prijsverschil tussen het krachtige product en aspirine, is er op basis van onze resultaten geen reden meer om de vandaag gebruikte behandeling te wijzigen”, aldus prof. Pascal Vranckx van UHasselt.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram