Wat doen indien u een soa vermoedt?

nieuws Een soa gaat nooit vanzelf over. Dus is het belangrijk dat u niet lang met een (vermoedelijke) soa doorloopt. Raadpleeg in elk geval een arts indien u in het buitenland onbeschermd seksueel contact hebt gehad – dat wil zeggen: zonder condoom – met een nieuwe partner, ook al zijn er geen symptomen. Veel soa geven geen of slechts vage klachten. U kunt dus besmet zijn met een soa zonder dat u dat merkt.
Soa kunnen tot uiting komen door genitale symptomen zoals:
• puisten of zweren;
• jeuk;
• pijn bij het vrijen;
• vaginale afscheiding of een abnormale afscheiding uit de penis.
Als u onveilig seksueel contact hebt gehad of als het condoom is gescheurd, moet u minimaal één week wachten met een soa-test. Na die week is het pas zinvol om u te laten testen. Hebt u klachten, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test is pas drie maanden na onveilige seks zinvol. Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in uw bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of u seropositief bent.
In afwachting van het resultaat en wanneer blijkt dat u een soa hebt opgelopen, moet u veilig vrijen (met condoom). Indien u een soa hebt, moeten al uw seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig behandelen.
Na 3 en na 6 maanden, overeenkomend met de periode waarin de laboratoriumtesten nog positief kunnen worden na een mogelijk besmettend contact, moet u opnieuw uw arts raadplegen.


Laatst bijgewerkt: juni 2011
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram