Vlaams bloeddonorenbestand blijft op peil

nieuws Rode Kruis-Vlaanderen kon in 2012 op 191.651 donoren rekenen voor het geven van bloed, bloedplaatjes en plasma. In het afgelopen jaar meldden zich 36.817 nieuwe donoren aan. Daarmee scoort 2012 ongeveer even goed als 2011. Toch blijft het belangrijk om dagelijks inspanningen te leveren die een constante instroom van nieuwe donoren kunnen verzekeren. De organisatie stelt een jaarlijkse uitstroom van meer dan 15% van de bestaande donoren vast. Onder meer ziekte, verhuizing en tijdelijke onbeschikbaarheid wegens zwangerschap zijn hiervoor belangrijke verklaringen, net zoals het bereiken van de maximumleeftijd voor donoren.

Sinds 2012 moest Rode Kruis-Vlaanderen rekening houden met een nieuwe factor die het donorenbestand kon beïnvloeden: de afschaffing van de vrije dag voor ambtenaren naar aanleiding van een bloedgift. Meer dan een half jaar later lijkt deze afschaffing geen significante invloed te hebben gehad op cijfers, getuige daarvan de status quo.
36.817 nieuwe donoren deden in 2012 een bloedgift. In 2011 waren dat er 37.401. De afgelopen 10 jaar is de instroom van donoren op peil gebleven, behoudens een knik in 2007 en 2008. Toen dook het aantal nieuwe donoren onder de kaap van 30.000.

Een donor gaf in 2012 gemiddeld twee maal bloed en gemiddeld vijf maal bloedplaatjes of plasma. O+ was met 38,87% de bloedgroep die het meest was vertegenwoordigd bij de donaties. De donoren met AB- stonden voor slechts 0,56%. De verhoudingen per bloedgroep komen sterk overeen met de verdeling van de bloedgroepen over de hele bevolking. Donoren met bloedgroep O- (8,9%) mogen aan iedereen bloed geven. Nele de Vos: “Iedere kandidaat-bloedgever is belangrijk, maar het Rode Kruis roept mensen met O- en AB- extra op om bloed te komen geven. Deze bloedgroepen zijn vaak moeilijker op peil te houden.”

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram