Nieuwe methodes om leverontsteking vast te stellen en te behandelen

123-hepatitis-lever-6-20.jpg

nieuws

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+ hebben twee methodes ontdekt om leverontsteking te behandelen. Bovendien is een nieuwe methode ontwikkeld om ontsteking van de lever te diagnosticeren door middel van een eenvoudige bloedtest. 

Leverontsteking – ook wel NASH (Niet-Alcoholische Steato-Hepatitis) genoemd - komt steeds vaker voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het komt doorgaans voor bij obesitas en het hieraan verbonden metabool syndroom (aandoening van energieverbruik en -opslag). Het aantal patiënten neemt in snel tempo toe. Van de mensen met obesitas lijdt het overgrote merendeel (in sommige landen tot 90 procent) aan leververvetting. In deze groep heeft ongeveer 20 tot 30 procent naast leververvetting ook een ontsteking van de lever.

Helaas is er momenteel geen effectieve behandeling voor leverontsteking. De standaardbehandeling is het geven van lifestyle-advies: meer bewegen en minder en gezonder eten. 

Nieuwe behandeling
Het onderzoek heeft twee nieuwe potentiële behandelingsmethodes opgeleverd. 

• Toediening van een vaccin dat de opname van een specifiek type van cholesterol in de lever tegengaat, heeft een gunstig effect op de leverontsteking. De verminderde opname van dit type cholesterol in de lever zorgt voor een drastische vermindering van de leverontsteking. 
• Bij de tweede methode worden bepaalde eiwitten in het bloed door toediening van een chemisch stofje geblokkeerd. Dit blijkt een positief effect te hebben op het vetmetabolisme, waardoor de ontsteking van de lever eveneens drastisch kon worden verminderd.
De nieuwe behandelmethodes zijn getest in diermodellen en worden momenteel onderworpen aan nieuwe analyses vooraleer ze te testen bij mensen. Het zal daarom waarschijnlijk nog verschillende jaren duren voordat deze methodes daadwerkelijk beschikbaar zijn voor patiënten.
Bloedtest
Het onderzoek heeft ook een nieuwe diagnostische methode opgeleverd om leverontsteking vast te stellen door middel van een simpele bloedtest. Bij die bloedtest worden bepaalde eiwitten in het bloed gemeten die essentieel zijn bij de afbraak van vetten. Zodoende kan leverontsteking worden vastgesteld. Momenteel gebeurt het vaststellen van leverontsteking nog door middel van het nemen van een biopt, een methode die veel belastender is voor de patiënt. 

Lees ook: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)

Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram