Vaccin tegen hypertensie

nieuws Britse onderzoekers leggen de laatste hand aan een vaccin tegen hypertensie (hoge bloeddruk). De eerste resultaten van proeven bij mensen zullen begin april worden voorgesteld op de Fifth International Cardiovascular Disease Prevention meeting in Londen.

Het experimentele vaccin stimuleert het lichaam tot het vormen van antistoffen waardoor de bloedvatvernauwende stof angiotensine I niet wordt omgezet in angiotensine II, een mechanisme dat aan de basis ligt van hoge bloeddruk.

Het vaccin werd met succes bij dieren uitgetest. Het zorgde voor een bloeddrukdaling van gemiddeld 65%.

Het vaccin zou om de 6 à 12 maanden moeten toegediend worden. Dit zou volgens de onderzoekers een enorme vooruitgang zijn voor hypertensiepatiënten die nu dagelijks of meerdere keren per dag een geneesmiddel moeten nemen. Nadeel daarvan is dat tot 30% van de patiënten na verloop van tijd hun geneesmiddel niet meer nemen. Bovendien zou het vaccin ook voor een constant stabiele bloeddruk zorgen, iets wxat met de huidige geneesmiddelen niet het geval is.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram