Paracetamol verhoogt risico op astma bij jonge kinderen niet

Laatst bijgewerkt: mei 2020
123-baby-koorts-05-17.jpg

nieuws

Er is reeds jaren discussie of gebruik van paracetamol bij jonge kinderen het risico van wheezing of astma verhoogt. Deze discussie is gebaseerd op gegevens verkregen uit observationele studies, met tegenstrijdige resultaten, en de conclusie tot nu toe is dat er onvoldoende argumenten zijn voor een causaal verband. Kinderen die frequent paracetamol gebruiken, verschillen immers van kinderen die minder of geen paracetamol gebruiken. Ze hebben vaker koorts omdat ze bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor infecties, en virale luchtweginfecties zijn zelf een belangrijke oorzaak van wheezing.

Een recent gepubliceerde studie (een zogenaamde gerandomiseerde dubbelblinde studie waarbij de deelnemers niet weten welke pil ze nemen) levert nu goede argumenten dat paracetamol even veilig is als ibuprofen in termen van astmacontrole, althans bij kinderen met mild astma (symptomen gedurende meer dan 2 dagen per week, maar niet dagelijks; ongeveer 75% van deze kinderen kreeg onderhoudsbehandeling met een laag gedoseerd inhalatiecorticosteroïd of een leukotrieenreceptorantagonist) die omwille van pijn of koorts een pijnstiller nodig hebben. Hoewel het hier niet ging over paracetamol en het ontstaan van astma, wordt met deze studie de suggestie dat paracetamol wheezing of astma bij jonge kinderen negatief beïnvloedt, verder verzwakt.

Op het einde van de studie (48 weken) hadden de kinderen in beide groepen 5,5 doses paracetamol of ibuprofen gekregen. Er was geen verschil tussen de groepen voor wat betreft het aantal astma-opstoten of gebruik van astma-medicatie.
Het gebruik van paracetamol moet bij deze kinderen dus niet vermeden worden omwille van de vrees van slechtere astmacontrole. Of deze aanbeveling ook geldt bij kinderen met ernstiger astma kan uit deze studie niet besloten worden.
De resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Ook bij kinderen die tijdens de zwangerschap aan paracetamol werden blootgesteld is een verhoogd risico van wheezing en astma gesuggereerd. Ook hier kan aangenomen worden dat er onvoldoende bewijs is voor een causaal verband.

Op basis van deze studie besluit het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie BCFI dat paracetamol nog steeds de eerste keuze blijft bij de aanpak van koorts bij het kind.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram