Gebruik van benzodiazepinen samen met opioïden is gevaarlijk

nieuws

Gelijktijdig gebruik van benzodiazepinen (en aanverwante slaap- en kalmeermiddelen) en opioïden (pijnstillers of hoestmiddelen) kan leiden tot sedatie, ademhalingsdepressie, coma en de dood. Dat meldt het Federaal Geneesmiddelenagentschap FAGG. Gezien deze risico’s wordt het gelijktijdig gebruik van opioïden en benzodiazepinen afgeraden. 

In augustus 2016 besliste de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om een waarschuwing toe te voegen in de bijsluiters van opioïden (pijnstillers of hoestmiddelen) en benzodiazepinen over de ernstige risico’s verbonden aan het gelijktijdige gebruik van beide middelen. Naar aanleiding hiervan heeft ook het het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beslist om de bijsluiters van benzodiazepinen, benzodiazepine-achtige geneesmiddelen (Z-drugs) en opioïden aan te passen en te wijzen op de risico’s van gelijktijdig gebruik van dergelijke geneesmiddelen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram