Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom muggen een hekel hebben aan Deet

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws Als muggen het op jou hebben gemunt, blijkt Deet het enige middel dat ze op afstand kan houden. Hoe dat precies komt, was tot voor kort niet echt duidelijk. Maar nu denken wetenschappers de reden te hebben gevonden: de insecten kunnen niet tegen de substantie op hun poten. Dat staat in het wetenschappelijk vakblad Current Biology.

Zeventig jaar: zo lang is het middel tegen muggen al verkrijgbaar. Het werd ontwikkeld in de Tweede Wereldoorlog om soldaten te vrijwaren van tropische ziektes, zoals malaria, die worden overgebracht door muggen. Hoewel het helpt om de beestjes op afstand te houden, wist niemand tot voor kort precies hoe dat komt. Aanvankelijk werd gedacht dat muggen Deet (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide, red.) niet kunnen verdragen als het product in contact komt met hun snuit, maar volgens nieuw onderzoek is er meer aan de hand.

Een team wetenschappers aan de Rockefeller University in New York heeft ontdekt dat Deet muggen afschrikt omdat ze het vooral niet aangenaam vinden dat het in contact komt met hun poten, waarmee de dieren ook smaken tot zich kunnen nemen. De vorsers smeerden een bittere substantie op hun armen en staken ze daarna in een bak vol ongevaarlijke gelekoortsmuggen. Vervolgens vulden ze plastic membranen met bloed, die ze insmeerden met Deet en andere bittere middelen.

Wat blijkt? Een gewoon, bitter middeltje vinden de insecten wel vervelend bij een landing en als ze willen drinken, maar het houdt hen niet tegen. Bij Deet bleven de muggen vaak helemaal weg. De onderzoekers kijken veelbelovend naar een toekomst zonder muggenbeten. Ze denken dat hun bevindingen de sleutel zijn naar het ontwikkelen van meer efficiënte producten die je niet zo vaak opnieuw moet aanbrengen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190429_04363909


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram