Te veel CT-scans bij kinderen

123-CT-scans-rx-06-15.jpg

nieuws Het aantal onderzoeken bij kinderen waar ioniserende straling wordt gebruikt is sinds 2005 met 80 procent toegenomen. Het gaat om onderzoeken met relatief hoge doses en CT-scans.Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet de aanbeveling om deze explosieve stijging verder te analyseren en uit te zoeken waarom regelmatig overschrijdingen van de aanbevolen stralingsdosis plaatsvinden.

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de risico’s van straling bij kinderen groter zijn dan werd gedacht en dat het risico op kanker met 24 procent toeneemt als er in de eerste 19 levensjaren één enkele CT-scan wordt gedaan. Het RIVM heeft een enquête gehouden onder de zeven kinderziekenhuizen in Nederland en 22 algemene ziekenhuizen die door 93 procent van hen werd ingevuld. Zij vergelijken de resultaten met een eerder onderzoek naar kinderradiologie uit 2006. Speciale voorzieningen voor kinderen worden breder toegepast dan in 2006, maar de 80 procent stijging in uitgevoerde CT-scans volgt de trend voor de gehele bevolking.

De kinderziekenhuizen gebruiken weliswaar speciale kinderprotocollen bij de radiologie, maar de algemene ziekenhuizen doen dit niet altijd en er ontbreekt bovendien een consequente richtlijn. Ook zijn er verschillen in het gebruik van tegen straling beschermende maatregelen. Het toetsen van doses aan de diagnostische referentieniveaus (DRN’s) voor kinderen wordt in ongeveer de helft van de ziekenhuizen niet uitgevoerd. DRN’s zijn bedoeld als indicatie voor een aanvaardbare dosis waarmee een goed radiologisch beeld kan worden verkregen bij radiologische handelingen. Waarschijnlijk komt dit door het geringe aantal kinderen dat wordt opgenomen, omdat voor deze toetsing minimaal 20 kinderen geïncludeerd moeten worden. In de ziekenhuizen waar wel aan DRN’s wordt getoetst, worden deze in gemiddeld één op de vijf gevallen overschreden.

Het was al bekend dat kinderen gevoeliger zijn voor ioniserende straling dan volwassenen, omdat zij over meer snel delend weefsel beschikken. Ook is de kans op nadelige effecten groter, omdat hun levensverwachting langer is en deze effecten dus meer tijd hebben om op te treden.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram