Nauwkeuriger mammogram door nieuwe techniek

nieuws Radiologen van het Maastricht UMC+ kunnen met behulp van een nieuwe mammografietechniek een nauwkeurigere inschatting maken van het wel of niet hebben van een borsttumor. Dit kan veel ongerustheid wegnemen bij vrouwen die onterecht vanuit het bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden doorverwezen. De eerste resultaten over het gebruik van deze mammografietechniek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Radiology.

De methode die de Maastrichtse radiologen inzetten heet Contrast-Enhanced Spectral Mammography (CESM). Hierbij krijgen vrouwen voordat er een foto wordt gemaakt een contrastvloeistof ingespoten. Dat maakt een mammogram nauwkeuriger en de kans op een fout-positief resultaat daalt daarmee aanzienlijk. Bij de standaard mammografie krijgt maar liefst zestig procent van de vrouwen te horen dat het vals alarm was, tegenover slechts twaalf procent in het geval de CESM werd uitgevoerd. Daarnaast is de positief voorspellende waarde van CESM met ongeveer 76,2 procent bijna twee keer zo hoog dan de 39,7 procent van het standaard mammogram. Radiologen kunnen tevens beter bepalen of er géén borstkanker aanwezig is en de patiënt zodoende met vertrouwen terugverwijzen naar het bevolkingsonderzoek om ongerustheid tijdig weg nemen.

Bij Maastricht UMC+ hebben inmiddels 350 vrouwen een borstkankeronderzoek gehad op basis van CESM. Hoewel een standaard mammogram een iets lagere dosis afgeeft, blijft de hoeveelheid straling voor CESM laag en binnen de veilige marges.


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram