Waarom plast je kind nog altijd in bed?

123-tek-bedplassen-05-17.jpg

nieuws Bedplassen is een ongewild en onbewust urineverlies tijdens de slaap, op een leeftijd dat een kind al ‘droog’ zou moeten zijn. Bedplassen is een probleem dat vaker voorkomt dan we denken. De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen de leeftijd van drie en vijf jaar. Op de leeftijd van zes jaar is nog steeds meer dan tien procent van de kinderen niet droog ’s nachts. Pas als een kind op de leeftijd vannes à zeven jaar ‘s nachts nog niet droog is, spreekt men van bedplassen (enuresis). 

Oorzaken van bedplassen

Bedplassen komt niet doordat je kind te veel of te laat drinkt of omdat hij/zij te diep slaapt. Het gebeurt ook niet met opzet, bijvoorbeeld omdat je kind lui of boos is of je wil pesten, of om aandacht te trekken. Het heeft meestal ook niet te maken met emotionele problemen (bijv. omdat je kind op school gepest wordt) of omdat je zoon of dochter zenuwachtig is. 

Volgende factoren kunnen een rol spelen bij bedplassen.

1. Hoge wekdrempel
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, slapen kinderen die bedplassen niet dieper. Het is eerder een teken van minder diep slapen. Kinderen met en zonder enuresis hebben hetzelfde slaappatroon. wel blijken kinderen die bedplassen een hogere werkdrempel te hebben: ze worden niet gemakkelijk wakker, ook niet bij een volle blaas of als hun blaas plots samentrekt. Dat komt, omdat de interne wekker om te ontwaken (nog) niet goed functioneert. 

2. Slechte werking blaas
Het niet goed werken van de blaas is een tweede factor die bedplassen kan veroorzaken. Meestal gaat het om een zogenaamde overactieve of onstabiele blaas. De blaas trekt plots en onbewust samen, ook als ze niet helemaal vol is, waardoor het kind in bed plast. Ongeveer de helft van de kinderen die bedplassen heeft hier last van. Er blijkt echter nauwelijks verschil in blaascapaciteit tussen kinderen met en zonder bedplassen.

3. Te hoge urineproductie
Een derde factor die kan meespelen is een te hoge urineproductie tijdens de nacht. Normaal gezien vermindert de urineproductie tijdens de nacht, dankzij een hormoon dat door de hersenen wordt afgegeven. Wanneer het hormoon te weinig wordt afgegeven, is er dus ook een overproductie van urine ’s nachts. Meestal komt dit probleem voor in combinatie met moeilijke wekbaarheid.

4. Emotionele factoren
Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat bedplassen veroorzaakt wordt door psychologische of emotionele problemen. Stress, angst en vermoeidheid kunnen het probleem wel versterken. Alhoewel ze zelden de hoofdoorzaak zijn kunnen ze aanleiding geven tot tijdelijk en niet frequent bedplassen. Zo kan een kind dat al droog was, plots opnieuw bedplassen naar aanleiding van een spannende gebeurtenis, zoals de geboorte van een broertje of zusje, sinterklaas, verjaardagen, logeerpartijen... Ook spanningen op school of thuis, kunnen tijdelijk aanleiding zijn dat het kind (opnieuw) in bed plast. Omgekeerd kan bedplassen ook psychologische problemen veroorzaken. 

5. Organische factoren
Stoornissen aan nieren en urinewegen komen zelden voor bij kinderen die alleen last hebben van bedplassen en komen niet vaker voor dan bij de niet bedplassende kinderen. Wel komen regelmatig urineweginfecties voor, maar deze kunnen ook het gevolg zijn van het slecht legen van de blaas. Ook volle darmen (obstipatie) kan resulteren in frequent plassen overdag en ’s nachts.

6. Erfelijkheid
Bij bedplassen speelt erfelijkheid inderdaad een rol. Kinderen waarvan één of beide ouders last hadden van bedplassen, hebben meer kans om ook te bedplassen (44 tot 77 %).

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Het is niet abnormaal dat kinderen op de leeftijd van vijf jaar nog niet droog zijn. Is je kind zes jaar of ouder en heeft het vaak last van bedplassen (meerdere keren per week) en geeft het zelf aan het bedplassen vervelend te vinden, dan is dat een reden om medische hulp te zoeken. Een arts kan jou en je kind het beste helpen met dit probleem.

Bronnen:

www.drogenachten.be

behandelbedplassen.nl

www.kenniscentrumbedplassen.com

www.thuisarts.nl

www.jessazh.be

www.uzgent.be

www.worldbedwettingday.com


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram