Piercings... Niet zonder gevaar

nieuws Ze komen geweldig op, de piercings in navel, oor, neus, wenkbrauw, lippen, tong, noem maar op... Is het steken van metalen sieraden door huid en kraakbeen volledig zonder gevaar? Eigenlijk niet. Vooreerst zien we een snelle toename van contactallergieën op nikkel en cobalt (palladium en goud zouden veel minder allergiserend zijn). Nikkelallergie komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen en dit is te wijten aan de oorringetjes die van oudsher door vrouwen gedragen worden, maar de mannen maken een snelle inhaalbeweging.
Een recente studie vergeleek de nikkelallergie bij niet gepiercete mannen(4%) met die met 1 pierce(11%) en verschillende pierces (15%). Er is dus een verband tussen het aantal en de kans op allergie.
Daarnaast zijn vooral de chronische kraakbeenontstekingen en infecties een erg vervelende en langdurige nevenwerking. Vooral bij pierces door het oorkraakbeen. Zeldzamer zijn de zenuwverlammingen met afhangende wenkbrauw bij pierces door de laterale wenkbrauw. Als je dan toch wil piercen , doe het goed steriel, steek geen pierce door kraakbeen en gebruik geen pierces die nikkel of kobalt bevatten.

Lees ook: Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

Lees ook: Risico's piercings en tatoeages


Laatst bijgewerkt: april 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram