Illegale huidbleekmiddelen op Belgische markt

nieuws Bijna 60% van de in België in beslag genomen huid lekende cosmeticaproducten bevatten één of meerdere illegale bestanddelen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) en de VUB naar verboden bestanddelen in huid blekende cosmetische producten.

Vaak bevatten deze namaakcosmetica ingrediënten die enkel als geneesmiddel mogen worden gebruikt en worden de bijwerkingen pas later opgemerkt. Bij het onderzoek zijn Corticosteroïden en Hydrochinon de meest gevonden schadelijke stoffen. Het gebruik van cosmetica met illegale bestanddelen kan leiden tot esthetische klachten zoals striemen, pigmentvlekken, huidirritaties, ontstekingen, overgevoeligheid en verminderde elasticiteit van de huid, maar ook tot medische klachten zoals bijvoorbeeld: brandwonden, wijzigingen in de hormoonbalans, allergieën, gevaar voor afwijkingen van de foetus tijdens de zwangerschap en zelfs nierschade.

Huid blekende producten worden gebruikt door personen met een lichte huidskleur om een egalere huidskleur te bekomen of ouderdomsvlekken te verminderen. Huid blekende cosmetica worden ook vaak gebruikt door mensen van Afrikaanse en Aziatische origine om de intensiteit van de huidtint te verminderen.
Het gevaar bestaat dat u illegale cosmetica aankoopt zonder dat u het zelf weet. De illegale bestanddelen worden niet vermeld op de verpakking. Wanneer u als consument huid-blekende producten wil aankopen, dan doet u dit het best bij de apotheker of bij een erkend verdeler, aldus het WIV-ISP.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram