Verspreiding coronavirus tegengaan is eigenlijk verrassend simpel

123-vr-ziek-verkoudheid-griep-zakd-12-16.jpg

nieuws

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben aangetoond dat een virus zich veel moeilijker zou verspreiden als we onze handen wat vaker en grondiger zouden wassen.Een goede handhygiëne is van levensbelang

“Zeventig procent van de mensen die naar de wc gaan wassen daarna hun handen,” zegt onderzoeker Christos Nicolaides. “De andere dertig procent niet. En van de mensen die wél hun handen wassen, doet slechts vijftig procent het correct. “Anderen spoelen kort met wat water en gebruiken geen zeep of wassen hun handen niet voor de aanbevolen vijftien tot twintig seconden.” Een goede handhygiëne zou nochtans vruchten afwerpen in de strijd tegen epidemieën zoals het coronavirus. Als zestig procent van alle vliegreizigers propere handen heeft, zou de wereldwijde verspreiding van ziektes met bijna zeventig procent dalen. Zo staat te lezen in het rapport van de studie, dat in het vakblad Risk Analysis werd gepubliceerd.

Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct

Tien grootste luchthavens

Alle mensen wereldwijd tegelijk sensibiliseren, is nogal ambitieus. Daarom stellen de onderzoekers voor om in eerste instantie te focussen op de tien drukste en belangrijkste luchthavens. Om te bepalen welke luchthavens, vergeleken ze de gegevens van 120 luchthavens en daaruit bleek dat onder andere die van Tokio en Honolulu een belangrijke rol spelen in de verspreiding van ziektekiemen. Opmerkelijk, als je weet dat ze qua drukte pas op de 46ste en 117de plaats staan. Ze hebben echter wel directe verbindingen met enkele van de grootste luchthavens ter wereld en liggen bovendien op een strategisch interessante plaats, in het Oosten en in het Westen.

Sensibiliseringsactie

“Meer mensen hun handen laten wassen is een hele uitdaging,” zegt Nicolaides. “Maar nieuwe benaderingen op het gebied van educatie, bewustwording en social media hebben al hun effectiviteit bewezen.” Daarnaast pleiten ze ook voor meer wasbakken in luchthavens, en voor het vaker poetsen van specifieke, vuile voorwerpen en oppervlaktes zoals deurknoppen, armleuningen van zetels, check-in-balies enzovoort.  

Bronnen:
www.ipsnews.be
www.sciencedaily.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram