EHEC-besmetting gemakkelijk te voorkomen

nieuws De gevaarlijke EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli) die twee jaar geleden honderden mensen ziek heeft gemaakt en meerdere doden eiste, is recent in Zweden aangetroffen in hamburgers die waarschijnlijk uit Nederland kwamen.
De EHEC-bacterie kan ernstige nierklachten (HUS, hemolytisch-uremisch syndroom) en bloederige diarree veroorzaken.

De bacterie komt bij koeien en schapen voor in de darmen. Tijdens het slachten van runderen kan het vlees besmet worden. Consumptie van onvoldoende verhit rundvlees (onder andere filet américain, gehakt, carpaccio en vlees bereid op de barbecue) houdt dan ook een risico in voor de consument en vooral voor personen die behoren tot risicogroepen (zoals ouderen en kleine kinderen). Ook consumptie van rauwe melk, besmet water en rauwe groenten (onder andere sla, spinazie, radijsjes en andere ontspruitende gewassen) kan een EHEC-infectie veroorzaken. De laatste jaren spelen besmette groenten en fruit een steeds grotere rol. Bij de grote uitbraak in 2011 lagen kiemgroenten aan de basis van de besmetting.

Jaarlijks worden in België een 50-tal infecties met EHEC vastgesteld, maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal veel hoger. Uit de beschikbare gegevens blijken EHEC de derde belangrijkste (of meest voorkomende) bacteriële oorzaak van maagdarminfecties te zijn, na Salmonella en Campylobacter jejuni/coli, maar vóór Yersinia enterocolitica en Shigella.

Hoe voorkom je besmetting?
Goede hygiëne is heel belangrijk bij het voorkomen van besmetting met schadelijke bacteriën zoals EHEC die maagdarminfecties kunnen veroorzaken.

• Eet geen rauw vlees of drink geen rauwe melk. Proef ook niet van rauw gehakt.

• Bak vlees en vis goed gaar.

• Was rauwe groente, zoals sla, grondig onder stromend water.

• Dompel kiemgroenten zoals taugé 5 seconden onder in kokend water voor gebruik als rauwkost.

• Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel

• Was de snijplank en het mes waarmee rauw vlees gesneden is met heet water af en droog ze goed af. Leg geen etenswaren op de snijplank waarop rauw vlees heeft gelegen en gebruik een mes of vork waarmee raauw vlees is aangeraakt niet om bereid vlees te snijden.

• Was de handen na aanraken van rauw vlees

• Verschoon regelmatig de handdoek in de keuken.

• Was je handen goed onder stromend water, vooral na toiletbezoek en voor het koken.

• Was je handen na contact met dieren, bijvoorbeeld na een bezoek aan de kinderboerderij.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram