Zo vervormt de schedel van een baby tijdens de geboorte

dossier Zodra je bent bevallen en je je baby in je armen hebt, kan je bijna niet geloven dat hij of zij zojuist door het geboortekanaal is gegaan. Hoe kon dat er in godsnaam door? De flexibele schedel van je baby speelt hier een belangrijke rol in.

De bevalling: topsport voor moeder én baby!

Een bevalling is absoluut topsport. Aan de geboorte van je baby gaan soms uren van weeën en pijn vooraf. Tijdens het persen wordt je - meestal volgroeide - baby door een zeer nauw geboortekanaal naar buiten gedreven. Hoe kan dit? Net na de bevalling kan je zien dat het kindje nog een vervormd schedeltje heeft. Die voelt ook nog zacht aan, en kan verschillende deukjes bevatten. Dat zijn de fontanellen: verschillende schedelplaten die over elkaar heen schuiven om zo door het geboortekanaal te kunnen. Geen zorgen, dit trekt vanzelf bij.

MRI scans voor en na

Onderzoekers van de Clermont Ferrand-universiteit in Frankrijk hebben door middel van MRI scans bestudeerd hóe die schedeltjes precies vervormen tijdens de geboorte. Er werd eerst scan gemaakt in de laatste fase van de zwangerschap, tussen de 36 en 39 weken. De tweede MRI werd tijdens de bevalling gemaakt.   De baby op de foto's is telkens hetzelfde kindje. De hersenen die in het paars aangegeven zijn, zijn met een MRI tijdens de laatste fase van de zwangerschap gescand. De rode hersenen zijn tijdens de bevalling in kaart gebracht. Bij de meeste baby's nam het hoofdje kort na de bevalling opnieuw de vorm aan die het had in de buik. Enkele baby's leken er kleine vormveranderingen aan over te houden, maar dat had geen enkel effect op de ontwikkeling van de baby's. Lees ook: Zo ziet 10 centimeter ontsluiting er dus uit Checklist: wat moet er zeker op je geboortelijst staan? Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram