Verschoont u uw baby te vaak?

123-baby-luiers-hyg-09-15.jpg

nieuws Per etmaal drie keer een nieuwe luier volstaat, aangezien alle luiers tegenwoordig gemaakt worden op nachtformaat. Dat zegt duurzaamheidsmanager Bart Waterschoot van luierfabrikant Ontex in het wetenschapsmagazine Eos. Vijf tot zes keer een verse luier is eigenlijk niet nodig voor baby's. De hedendaagse luiers zijn immers groter dan nodig bij een normaal verschoningsritme.

Deze stelling kreeg veel weerklank in de pers, ook al gaat het om de persoonlijke opinie van een producent van wegwerpluiers. Dit advies staat echter haaks op de adviezen van tal van medische organisaties zoals Kind en Gezin in ons land, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, het Nederlandse Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, de Britse National Health Service en de American Academy of Pediatrics.

Om luieruitslag of luierdermatitis te voorkomen, adviseren al die organisaties om de luier geregeld te vervangen en zeker als hij nat of vies is. Zelfs de beste luiers zitten op een gegeven moment vol. Luieruitslag is een irritatie van de huid onder de babyluier of aan de rand van de luier. Het uit zich als kapotte, rode billen. Bijna elke baby krijgt wel een keer last van luieruitslag.

Hoe vaak moet u uw baby verschonen?
• Vervang de luier tijdens de eerste weken ongeveer om het uur. Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 à 10 luiers per dag.
• Vervang bij oudere baby's de luier ongeveer om de vier uur. Reken bij oudere baby's op gemiddeld 5 à 7 luiers per dag.
• Ververs de luier alleszins na elke voeding - zowel overdag als ’s nachts.
• Ververs de luier zeker als de baby gekakt heeft en als de luier vol aanvoelt.
• Als uw kind de hele nacht doorslaapt (zeven tot acht uur achter elkaar), verschoon hem dan voor hij naar bed gaat en bij het wakker worden.
• Wasbare luiers (van katoen of katoen met kunststof) moet u vaker vervangen dan de moderne sterk absorberende wegwerpluiers.

Meer lezen
http://www.eoswetenschap.eu/luiers
www.kindengezin.be
www.thuisarts.nl/luieruitslag/mijn-kind-heeft-last-van-luieruitslag
https://www.huidhuis.nl/richtlijn/luierdermatitis-richtlijn-jgz
www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/nappies.aspx#close
http://cpj.sagepub.com/content/53/9_suppl/23S.full#xref-ref-2-1
www.babycenter.com/0_diaper-rash_81.bc?showAll=true


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram