8 tips om je huilende baby te kalmeren

dossier Een baby, je kijkt er samen met je partner maandenlang naar uit en je geluk kan niet op wanneer dat kleine, zachte wezentje gezond en wel in je armen ligt. Maar zodra je thuis bent, voel je je ook wat verloren en vaak hulpeloos. Zo’n kleine spruit is een ingrijpende verandering in je leven en hij of zij komt niet bepaald met een handleiding!

Waarom huilt een baby?

Die vraag stelt elke mama of papa zich wel eens: waarom huilt mijn baby? Eens je je baby beter leert kennen, is het vaak duidelijk wat er aan de hand is. Maar soms blijft het moeilijk om te achterhalen waarom je oogappel huilt. De meest courante redenen zijn: honger, een vuile luier, vermoeidheid, geknuffeld willen worden, een windje in de buik, verveling, te koud of te warm en overprikkeling. Het meest voorkomende tijdstip van de huilbuien is de vooravond. Vaak weent je baby dan heel overtuigd en soms baat geen enkele poging tot troost. De piek voor dergelijke huilbuien ligt rond de 7 weken, daarna ebt het ongenoegen van de baby gelukkig meestal weg.

Hoe kalmeer je een huilende baby?

Soms helpt het, soms niet, maar dit kan je alvast proberen om je huilende baby te troosten.
  • Laat je baby even aan je borst zuigen als je borstvoeding geeft, of geef hem een fopspeen als je flesvoeding geeft. Dip de fopspeen niet in honing of andere zoetigheid want dat schaadt de tandjes die in vorming zijn.
  • Geef je baby een vertrouwd zacht knuffeldiertje of een lapje stof met jouw geur.
  • Hou je baby dicht tegen je aan en zing of praat zachtjes tegen hem. Rustig ermee rondlopen of hem wiegen of zacht ermee dansen kan ook helpen.
  • Wieg hem door de buggy of maxicosy voor- en achterwaarts te duwen of ga een wandeling of een autoritje maken. Veel baby’s vallen in slaap in de auto.
  • Leid de aandacht af door iets waarnaar de baby kan kijken (een rammelaar of een mobiel speeltje boven de wieg) of luisteren (muziek).
  • Leg de baby met zijn gezichtje naar beneden op je buik en streel zijn rugje ritmisch en stevig. Of kleed je baby uit, zorg dat de kamer voldoende warm is en masseer hem voorzichtig terwijl je zacht tegen hem praat. Gebruik geen olie of lotion als je baby jonger is dan een maand.
  • Probeer een warm badje. Sommige baby’s kalmeren daardoor, maar er zijn er ook die nog harder gaan huilen
  • Soms is een baby te veel geprikkeld door wiegen en zingen en kan hij daardoor niet slapen hoewel hij moe is. Misschien moet je hem na het boertje onmiddellijk in zijn bedje leggen zodat hij kan rusten.
Blijft het wenen te lang duren of ben je er niet gerust in, vraag dan zeker advies aan je huisarts of pediater.
Bronnen: www.gezondheid.be www.kindengezin.be
Lees ook: Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt? Waarom huilt een baby? Wanneer spreken we van een huilbaby? Witte vlekjes op de tong? Misschien heeft je baby last van spruw Alle slaaptips van onze slaapcoach op een rij


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram