Hoe was je stoelgang- en andere vlekken uit babykleding?

123_m_was_kind_kleren_2020.jpg

dossier Je hebt volle luiers, vólle luiers en luiers die door de kaka-tsunami volledig zijn overspoeld. In zo’n geval kan je best op zoek naar een nieuwe baby-outfit… en een extra paar handen. Hoe krijg je nadien de stoelgangvlekken uit de kleertjes? Vooral witte rompers of body’s opnieuw proper krijgen, is niet zo evident.

Wassen

Snel handelen is de (grote) boodschap, want als de stoelgangvlek is opgedroogd, wordt het veel moeilijker om ze weg te krijgen. Getrainde mama’s zweren elk bij hun eigen methode, dit zijn de populairste:

  • Maak de vlek goed nat en wrijf ze in met ossengalzeep. Dat is een ecologische ontvlekker.
  • Wrijf de vlek in met (goedkope) tandpasta en laat even inwerken.
  • Laat voorweken in water met een schep soda.
  • Verdeel wat afwasmiddel op de vlek en wrijf zachtjes in.

Nadien in de wasmachine op het normale programma van de machine, en klaar is Kees.

Ook melk kan trouwens vlekken maken, of het nu om borstvoedingsmelk of kunstvoeding gaat. Laat het kledingstukje eerst een nachtje weken in koud water met wat citroensap voor je het in de wasmachine steekt. Idem voor fruitvlekken. Al kan het bij fruitvlekken ook helpen om de kleertjes te laten weken in - oh ironie - melk.Je probeert je kindje natuurlijk voortdurend te beschermen, maar op één van z’n ontdekkingstochten gaat het gegarandeerd eens mis… met een schrammetje of sneetje als gevolg.

Daarnaast kunnen ook bloedvlekken kunnen hardnekkig zijn als ze indrogen, dus laat ze zo snel mogelijk weken in water met wat keukenzout. Nadien mag het kledingstukje mee in de wasmachine met de overige vuile was.

Drogen

Schijnt de zon? Leg of hang het rompertje of het kledingstuk dan buiten te drogen. De UV-stralen zullen de eventuele overgebleven vlekken verbleken. Vooral een handige tip voor witte kledij.

Bronnen:
www.poetsbureau.be
www.tantekaat.be

Lees ook: Hoe was je lakens perfect zacht en schoon?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram