De verklarende woordenlijst voor elke papa in spe

dossier Een verklarende woordenlijst voor elke papa in spe, welke first-time-daddy kan die niet gebruiken? Hier zijn 10 termen waar je nog nooit van gehoord had, maar die straks dagelijks rond je oren vliegen.

Clusteren

Vanaf een dag of tien kunnen baby’s een patroon van ‘clusteren’ ontwikkelen. Dat betekent dat ze in de avond enkele korte voedingen vlak achter elkaar willen drinken, soms wel elk uur, gevolgd door – yés, beloning! – een langere periode van slaap.

Meconium

De allereerste, gitzwarte ontlasting van je kind. Dat woord zal je niet snel vergeten, hetzelfde geldt voor de geur ...

Johannes broodpitmeel

Wie? Daar kom je nog wel achter als je kind veel teruggeeft na het drinken. Het broodpitmeel van ene Johannes verzwaart de voeding van je kind, waardoor hij minder last zou hebben van reflux.

Zinkzalf

Sudocrem, Dermocrem of Bepanthol. De beste zalf voor rode billen of andere vage, schrale plekjes. Je kunt het ook voor de baby gebruiken trouwens.

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram aan Vitamine K-druppels nodig.

Stuwing

Op de vierde dag na de bevalling komt de melkproductie goed op gang. Resultaat: de borsten van je vrouw staan op knappen. WOW. Maar ze zijn ook zeer gespannen en pijnlijk – afblijven dus. Deze vierde dag is sowieso een beruchte: de adrenaline ebt weg, de stuwing komt op, de vermoeidheid slaat toe. Op deze dag zijn recent bevallen vrouwen vaak extra kwetsbaar en emotioneel. Wees voorbereid op een flinke golf kraamtranen en wees nog liever (en geduldiger) dan normaal.

Lactatiedeskundige

Wil het niet lukken met de borstvoeding, dan kun je hulp krijgen van een lactatiedeskundige die je professioneel begeleidt.

Inbakeren

Heb je een onrustige slaper, dan kun je overwegen hem of haar in te bakeren, een methode waarbij je kind stevig wordt ingepakt en hij/zij zichzelf niet meer kan wakker meppen door rondzwierende armpjes of beentjes. Vraag de (thuis)verpleegster of -verpleger of hij/zij het even voordoet. Let op: je kind ziet eruit als een rupsje, maar de meeste kleintjes vinden het heerlijk en … het werkt.

Hydrofiele doeken

Als de baby er eenmaal is, weet je pas hoe handig en onmisbaar deze doeken zijn. Leg gewoon een stapel hydrofiele luiers in elke kamer in het huis.

Sprongetje

Tijdens de eerste maanden heeft een kindje “regeldagen” waarop hij niet te genieten is. Dat zijn de momenten dat hij bijleert en de ontwikkeling dus een 'sprong' vooruit maakt. Na een dag met alleen maar gejank en gedrink, zal je merken dat hij alweer wat meer kan dan de dag ervoor. Lees ook: 8 tips voor papa's om een band op te bouwen met hun baby 20 dingen die elke man meemaakt als zijn partner zwanger is


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram