Dankzij deze voorschriften kan je je baby veilig te slapen leggen

dossier 'Je baby mag het 's nachts niet te warm hebben, een kussen is gevaarlijk en donsdekens al helemaal.' Met een overdaad aan informatie is het moeilijk te weten wat je juist wél moet doen. Dankzij deze voorschriften van Kind & Gezin kan je baby lekker veilig slapen.

Slaapzak

Kind & Gezin raadt aan dat een kind van bij de geboorte in een slaapzak slaapt in de juiste maat en met armgaten. Op die manier blijft het gezichtje vrij en is er dus nagenoeg geen kans op verstikking. Een slaapzak voorkomt ook dat je baby in een buikligpositie terecht komt. Een babyslaapzak sluit je het beste af van boven naar onder, zo kan de baby de ritssluiting niet per ongeluk zelf los maken.

Laken en deken

Onder een laken en een deken kan je baby ook veilig slapen, maar dan moet je ze wel correct en veilig gebruiken. Zorg ervoor dat je het deken en het laken stevig kan instoppen onder de matras en dat de grootte overeenkomt met de grootte van het bedje. Zorg ook dat je het deken en het laken kiest naargelang de kamertemperatuur en de kleding van je baby, zodat die het niet te warm krijgt. Steek een deken nooit in een dekbedhoes. Als je baby veel woelt kan hij of zij in de hoes terechtkomen, en dat zorgt dan weer voor verstikkingsgevaar. Zorg dat je het bedje van je baby opdekt met de voetjes van de baby tegen de onderrand en stop de overschot stevig weg onder de matras.

Knuffels

Tot de leeftijd van 1 jaar worden knuffels afgeraden tijdens de slaap. Knuffels kunnen het hoofdje bedekken, waardoor je baby het te warm kan krijgen en het risico op wiegendood toeneemt. Leg ze dus niet in een kinderbed.

Kussens

Kussens gebruik je beter niet onder de leeftijd van twee jaar. Een kussen kan wederom het hoofdje van je baby bedekken, wat het risico op verstikking en wiegendood verhoogt.

Mobiel

Een mobiel boven het bed stimuleert de zintuigelijke ontwikkeling. Je baby kan genieten van zachte geluiden, beweging en kleuren. Zorg wel dat de mobiel buiten het bereik van je baby hangt en verwijder hem zodra hij of zij zich kan rechttrekken.

Bedrandbeschermers

De lucht kan minder circuleren wanneer je bedrandbeschermers gebruikt en het kind kan met zijn of haar gezicht tegen de beschermer komen. Als je wil voorkomen dat je kindje zijn of haar hoofdje stoot, stop je je baby in met de voetjes tegen de onderste rand. Zo kan je baby veilig slapen. Lees ook:  Slaapcoach Snuggles and Dreams: "Babynestjes zijn gevaarlijk"  Babyproof: Zo kan je ongelukjes in huis voorkomen Wanneer slaapt een baby door? Onderzoekers waarschuwen: let op met opwarmen van plastic zuigflessen


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram