Wie laat zich best vaccineren tegen HPV

nieuws Meisjes uit het eerste jaar van het secundair onderwijs of die geboren zijn in 1999 (die dus 12 jaar oud zijn) kunnen zich in Vlaanderen gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV).

Voor oudere meisjes (van 12 tot 18 jaar) is het vaccin niet gratis, maar wordt het gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering zodat het vaccin normaal 11 Euro kost. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling.
In België zijn 2 vaccins tegen baarmoederhalskanker op de markt: Gardasil en Cervarix. Beide vaccins zijn gericht tegen de HPV-types 16 en 18. Die types worden beschouwd als de meest frequente oorzaak van baarmoederhalsletsels die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Het vaccin Gardasil is ook gericht tegen de types 6 en 11 die genitale wratten (condylomata accuminata) kunnen veroorzaken.

De Hoge Gezondheidsraad raadt HPV-vaccinatie aan voor volgende vrouwen:
Meisjes van 10 tot 13 jaar
Jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die nog geen seksueel contact gehad hebben.
• Bij jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die reeds seksuele betrekkingen gehad hebben, moet de vrouw in overleg met haar arts bekijken of vaccinatie nog zinvol is. Heb je weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat je geen HPV-infectie hebt opgelopen. In dat geval heeft vaccinatie zeker zin. Heb je al vaker seks gehad, dan is de kans groter dat je het virus hebt opgelopen. Vaccinatie heeft dan minder zin. Vaccinatie kan wel nog beschermen tegen de andere types HPV waarvoor het vaccin bedoeld is en waar je nog niet mee besmet bent.

Jongens kunnen net zo goed een HPV-infectie krijgen en doorgeven. Maar jongens krijgen geen baarmoederhalskanker, want ze hebben geen baarmoeder. Bij gebrek aan gegevens over de effectiviteit van deze vaccins bij mannen van gelijk welke leeftijd, doet de HGR op dit ogenblik geen uitspraak m.b.t. vaccinatie van jongens of mannen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram