Proefproject HPV-zelfafnametest van start

123-drs-txt-cervicaal-ca-bmhca-06-15.jpg

nieuws In de strijd tegen baarmoederhalskanker start de Vlaamse overheid met een proefproject waarbij vrouwen met een HPV-zelfafnametest zelf een staaltje slijm uit de vagina kunnen nemen en dit opsturen naar het labo. De vrouwen bij wie nadien blijkt dat het HPV-virus aanwezig is, worden naar de arts verwezen voor een uitstrijkje. De zelfafnametest moet meer vrouwen over de streep halen om mee te werken aan preventief onderzoek.

• Het proefproject richt zich op 40.000 vrouwen die de voorbije jaren geen uitstrijkje lieten maken bij de huisarts of de gynaecoloog.
• Het project zal lopen in een paar steden en gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg.
• Dit proefproject wordt geëvalueerd. Als de resultaten bevredigend zijn, kan het verder uitgerold worden in Vlaanderen.
• Het proefproject is een initiatief van Minister Vandeurzen om de efficiëntie van de zelfafnametest te onderzoeken en te evalueren.
Dit proefproject wordt geëvalueerd. Als de resultaten bevredigend zijn, kan het verder uitgerold worden in Vlaanderen.

In juni 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Om baarmoederhalskanker vroeg op te sporen is het aangeraden dat vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen die in de laatste drie jaar geen uitstrijkje lieten nemen.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. HPV is erg besmettelijk. Iedereen die seksueel actief is (geweest) kan besmet zijn. Ongeveer 80% van alle vrouwen zullen ooit in hun leven besmet zijn met HPV. Meestal is dat niet erg en ruimt het lichaam het virus terug op. Blijft de HPV-infectie toch lange tijd aanwezig in het lichaam, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Deze afwijkende cellen kunnen dan aanleiding geven tot baarmoederhalskanker. Het duurt ongeveer 10 tot 15jaar vooraleer een infectie met HPV aanleiding geeft tot kanker. Deze kanker ontwikkelt zeer traag en er zijn al vroeg afwijkingen zichtbaar. Met een uitstrijkje van de baarmoederhals kan men kijken of er afwijkende cellen aanwezig zijn. Wanneer een afwijking in de cellen van het baarmoederhalsslijmvlies vroeg wordt opgespoord volstaat een eenvoudige behandeling om baarmoederhalskanker te voorkomen. Ook voor vrouwen in de overgang of na de menopauze blijft een uitstrijkje aangewezen.

Jaarlijks worden in België 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 vrouwen per jaar sterven aan de ziekte.
Ook in Nederland wordt gestart met een proefproject waarbij vrouwen bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker standaard een zelftest krijgen aangeboden. Het is de bedoeling dat de zelftest wordt uitgeprobeerd op een kleine 20.000 vrouwen in de regio's Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

De zelftest bestaat al langer, maar het werd alleen aangeboden aan tienduizenden vrouwen die niet reageerden op oproepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een kwart van de vrouwen gaat niet naar de huisarts voor het bevolkingsonderzoek. Van hen wil een derde wel de zelftest doen.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram