Rij veilig met geneesmiddelen

nieuws Jaarlijks vallen er in Nederland tussen de 33 en 66 doden in het verkeer door medicijngebruik. Dat zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).Er heerst nog steeds onduidelijkheid over de invloed van medicijngebruik op de rijvaardigheid. Dat blijkt ondermeer uit de bezoekersaantallen van de website geneesmiddeleninhetverkeer.nl. Gemiddeld 200 bezoekers per dag zoeken op de website of ze mogen autorijden met een bepaald medicijn. Er wordt met name gezocht naar het autorijdadvies bij het gebruik van oxazepam, temazepam, diazepam en antidepressiva.

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Als u medicijnen gebruikt is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat u in de auto, op de motor of op de brommer stapt.

Bij sommige medicijnen merkt u duidelijk het effect. U wordt duizelig, slaperig of gaat wazig zien. Slaapmiddelen kunnen uw rijvaardigheid bijvoorbeeld sterk verminderen. Andere medicijnen verminderen het reactievermogen zonder dat u het in de gaten hebt. U wordt bijvoorbeeld onverschilliger of krijgt minder controle over uw spieren.

Laatst bijgewerkt: juli 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram