Roken en overgewicht versnelt reuma

123-afb-hand-reuma-RA-170-08.jpg

nieuws Bij mensen met reumafactoren in het bloed blijken roken en overgewicht belangrijke risicofactoren om uiteindelijk reumatoïde artritis te krijgen, zo blijkt uit onderzoek aan het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam.

Het onderzoek is volgde 55 mensen met pijnklachten, bij wie verhoogde reumafactoren een hele serie waarden, zoals scores voor pijn, bloedwaardes en karakteristieken van de bekleding van de binnenzijde van het gewricht werden vastgesteld. In de 2,5 jaar na start van de studie ontwikkelde 27 procent van de mensen uit de onderzochte groep (15 van de 55 mensen) reumatoïde artritis.

Roken en overgewicht (een BMI van 25 of meer), deden de kans op reumatoïde artritis stijgen van 27 tot 60 procent.
Onder invloed van roken worden gecitrullineerde eiwitten gevormd in het lichaam. Dat zijn dezelfde eiwitten waar één van de reumafactoren tegen is gericht. Bovendien zorgt roken in het hele lichaam voor een verhoogde staat van ontsteking. Het hoeft dus niet echt te verbazen dat een ontstekingsziekte als reumatoïde artritis door roken wordt beïnvloed.


Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram