Behandeling reumatoïde artritis kan goedkoper én veiliger

nieuws Een nieuwe behandelingsstrategie voor reumatoïde artritis levert met minder en goedkopere medicijnen betere resultaten op. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie aan de KU Leuven, gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunziekte die gepaard gaat met pijn en stijfheid in de gewrichten, vermoeidheid, botschade en uiteindelijk zelfs verlies van mobiliteit. In de westerse wereld lijdt ongeveer 1% van de bevolking aan deze ziekte. In België zijn er naar schatting ongeveer 80.000 tot 100.000 patiënten. De ziekte kan niet volledig genezen worden en dus streven artsen naar het onderdrukken van de ziekte. Dat lukt steeds beter. Zo blijkt dat intensieve behandelingsstrategieën bij beginnende RA permanente gewrichtsbeschadiging voorkomen en de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk verbeteren.

‘CareRA’
Onder de noemer van ‘CareRA’ (Care in early RA) wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van beginnende reumatoïde artritis. De zoektocht naar de optimale combinatie en dosering van traditionele anti-reumatica (Methotrexaat, Sulphasalazine of Leflunomide) en glucocorticoïden (een vorm van steroïden), leidt tot opmerkelijke resultaten. Over een studieperiode van 2 jaar werden 290 patiënten met beginnende RA onderworpen aan drie verschillende behandelingsstrategieën: Cobra Classic (methotrexaat, sulfasalazine en een hoge startdosis glucocorticoïden), Cobra Slim (methotrexaat en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden) en Cobra Avant-Garde (methotrexaat, leflunomide en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden).

Alle schema’s toonden al na 16 weken behandeling een gelijkaardige werking: bij liefst 7 op 10 mensen was de ziekte klinisch perfect onder controle. Het verschil zat in de neveneffecten. Het nieuwe Cobra Slim-schema, met een minimum aan medicijnen, vertoonde ongeveer de helft minder nevenwerkingen bij patiënten dan de twee andere, gebruikelijke schema’s.

Goedkoper en veiliger
De klassieke behandeling van methotrexaat met andere antireumatica en glucocorticoïden blijkt niet beter te zijn dan enkel methotrexaat met glucocorticoïden, maar wel duurder en minder veilig. Het methotrexaat van de nieuwe methode is een goedkoop medicijn. Dit laat toe om voor de prijs van de huidige (dure) behandeling maar liefst 15 patiënten te behandelen volgens het nieuwe schema.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram