Vijf psychische stoornissen genetisch verwant

123-chromosom-geel-DNA-170_06.jpg

nieuws Vijf veel voorkomende psyschische stoornissen – autisme, ADHD, bipolaire stoornis, ernstige depressie en schizofrenie, hebben een gemeenschappelijke genetische basis. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het onderzoek is gebaseerd op een onderzoek van genetisch materiaal van ruim 33.000 mensen met een van deze stoornissen, dat werd vergeleken met materiaal van meer dan 20.000 mensen zonder psychische stoornis.

De onderzoekers vonden dezelfde genetische variaties in het DNA van mensen met een van deze stoornissen, die onder meer betrekking hadden op het calciumtransport in de hersenen wat een rol speelt in het doorgeven van signalen tussen en binnen in zenuwcellen. Twee van die variaties zijn te vinden op chromosoom 10, 1 op chromosoom 3 en 1 op chromosoom 12.

De onderzoekers benadrukken dat deze genetische variaties op zich onvoldoende zijn om het optreden van een van de psychische stoornissen te kunnen voorspellen of verklaren. Maar het voorkomen van deze variaties zou wel een risicofactor vormen om een van deze stoornissen te krijgen, personen met deze variaties zouden met andere woorden mogelijk kwetsbaarder zijn.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram