Psychische aandoeningen vaak niet erfelijk

123-psyche-panic-ocd-170-01.jpg

nieuws Mensen met een psychische aandoening in de familie vragen zich vaak af hoe erfelijk deze aandoening is. Hoe groot is de kans dat jij of je kind(eren) ook bijvoorbeeld autisme, schizofrenie of een depressie krijgt? Psychische aandoeningen komen in sommige families zeker vaker voor. Toch is de kans om zo’n aandoening van je vader of moeder te erven niet heel groot. Als een van de ouders bijvoorbeeld een bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis) heeft, is de kans 10% dat zijn of haar kind dit ook krijgt. Bij schizofrenie is de kans 6 tot 13% dat een kind dit erft van één van de ouders. Heeft één van de ouders een autismespectrumstoornis (ook wel autisme genoemd), dan krijgt in 15 tot 20% van de gevallen zijn of haar kind deze aandoening ook.

Bij het ontwikkelen van psychische aandoeningen spelen opvoeding, karakter en (nare) ervaringen een grote rol. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar mogelijk genetische oorzaken, maar geen enkele psychische aandoening is tot nu toe terug te vinden in een bepaalde genmutatie. Wel zijn er heel veel verschillende genvarianten die allemaal bij elkaar een beetje invloed kunnen hebben. Hoe meer van deze genvarianten iemand heeft, hoe kwetsbaarder deze persoon is voor psychische aandoeningen. Dat geldt zeker in combinatie met omgevingsfactoren zoals leefstijl. Zo bestaat er een genvariant die de kans op schizofrenie sterk verhoogt na het gebruik van cannabis.

Over genetische oorzaken van autisme is iets meer bekend: 15% van de oorzaken van de autismespectrumstoornis kan in de genen gevonden worden.
Psychische aandoeningen ontstaan dus door veel verschillende oorzaken. Het is niet te voorspellen of iemand zo’n aandoening zal erven.
Het Erfocentrum ontwikkelde informatiebladen over de erfelijkheid van psychische aandoeningen, in samenwerking met Fonds Psychische Gezondheid.

Meer informatie:
Psychische aandoeningen en erfelijkheid (.pdf) 
Autisme en erfelijkheid (.pdf) 
Angst- en stemmingsstoornissen en erfelijkheid (.pdf) 
Schizofrenie en erfelijkheid (.pdf) 

’De infobladen staan op www.psychischegezondheid.nl/erfelijkheid  , de site van Fonds Psychische Gezondheid, en op www.erfocentrum.nl/voorlichtingsmateriaal 


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram