Een allergische rhinitis tijdens de kindertijd kan leiden tot astma

123-meisje-astma-puff-09-16.jpg

nieuws Een allergische rhinitis is een ontsteking van de neusslijmvliezen, wat zich uit door herhaaldelijke niesbuien, lopende of verstopte neus. Bij allergische rhinitis is het slijm vloeibaar en kleurloos, er is geen koorts en geen hoofdpijn zoals dat wel het geval is bij verkoudheid veroorzaakt door een microbe.

Indien uw kind vaak een verstopte of lopende neus heeft bij het opstaan ‘s morgens, dan lijdt het waarschijnlijk aan allergische rhinitis veroorzaakt door huisstofmijten die zich in het bed bevinden. Indien uw kind gelijkaardige symptomen vertoont tijdens een wandeling, lijdt het waarschijnlijk aan allergische rhinitis veroorzaakt door pollen.

Astma
Een allergische rhinitis is één van de factoren die leiden tot astma. Een allergische rhinitis tijdens de kindertijd verdrievoudigt de kans op astma, aldus het Franse onderzoeksinstituut INSERM. Astma is een veelvoorkomende ziekte waarvan de eerste symptomen zich meestal manifesteren tijdens de kindertijd. De ziekte kan ernstig zijn indien ze niet behandeld wordt omdat ze de levenskwaliteit aanzienlijk vermindert. Ze brengt slapeloosheid met zich mee, afwezigheid op school en verminderde activiteit.

Astma wordt gekenmerkt door piepende ademhaling wat veroorzaakt wordt door een infectie op de luchtwegen en vernauwing van de luchtpijptakken. De ontsteking leidt ook tot overmatige afscheiding van slijmen in de luchtpijptakken. Het slijm en de vernauwing van de luchtpijptakken veroorzaken herhaaldelijke hoestbuien evenals ademhalingsmoeilijkheden.

Astma geneest niet: het is een levenslange aandoening. De ziekte wordt onder controle gehouden door een medicamenteuze behandeling die de ernst en de frequentie van de crisissen vermindert, enkel wanneer de symptomen zich voordoen. Eerst en vooral is het fundamenteel om de uitlokkende factoren te verwijderen uit zijn/haar omgeving (huisstofmijten, pollen, sigarettenrook,…) om de crisissen te beperken.

De frequentie en de ernst van de crisissen bij astmapatiënten verschillen van de ene persoon tot de andere. De symptomen kunnen verergeren tijdens een fysieke inspanning of ‘s nachts. Tussen elke crisis kan een tijdspanne zitten van verschillende uren, dagen, zelfs maanden. Tussen twee crisissen door is de ademhaling vaak normaal. Een medisch onderzoek bestaande uit een interview en een klinisch onderzoek maken het mogelijk om de ernst van astma te evalueren en de oorzaken ervan te kennen.

Zelfs indien de meerderheid van de astma’s goed onder controle wordt gehouden door medicijnen, is het beter om de oorzaak aan te pakken en allergische rhinitis te vermijden. Bij alle leeftijden zijn de drie belangrijkste uitlokkers van allergische rhinitis, in stijgende volgorde; katten, pollen en huisstofmijten die de trofee winnen van gevaarlijkste allergenen. Indien men lijdt aan allergische rhinitis omwille van huisstofmijten moeten deze kost wat kost vermeden worden. Op gebied van allergie aan huisstofmijt heeft het verwijderen van allergenen zijn doeltreffendheid bewezen.

Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram