Bronchiale thermoplastie, een nieuwe behandeling voor ernstige astma

nieuws Bronchiale thermoplastie, het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen, is een totaal nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen. UZ Leuven gebruikt de techniek sinds kort voor een kleine groep patiënten waarbij de traditionele astmamedicatie niet volstaat.

Bij bronchiale thermoplastie brengt de arts een katheter in de luchtwegen via een bronchoscoop, een kijkinstrument waarmee via een dunne slang en een videocamera de luchtwegen worden onderzocht. Heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen verwarmt de katheter de kleinere luchtwegen tot exact 65 graden Celsius. Die temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.

90 tot 95 procent van de astmapatiënten kunnen goed behandeld worden met medicatie. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. Medicatie vermindert de ontsteking en relaxeert bij hen tijdelijk de luchtwegen, maar de spierlaag in de luchtpijp blijft even actief of wordt zelfs nog actiever. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen.

De behandeling gebeurt onder algemene verdoving in drie sessies van één uur. De patiënten vertonen minder contracties in de luchtwegen en 32 tot 84 procent heeft minder vaak astma-opstoten. Het effect blijft in principe levenslang. Het is evenwel een dure behandeling, die momenteel niet terugbetaald wordt.

Lees ook: Bronchoscopie


Laatst bijgewerkt: mei 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram