Verhogen antidepressiva de kans op hartproblemen en vroegtijdig overlijden?

123-txt-antidepressiva-medic-10-17.jpg

nieuws

Het meest gebruikt type van antidepressiva, de zogenaamde selectieve serotine-heropnameremmers of SSRI's die de opname van de neurotrasmittor serotonine remmen, verhogen de kans op vroegtijdig overlijden door onder meer hartproblemen. Dat blijkt uit nieuw Canadees onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychotherapy and Psychosomatics.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit 17 oudere studies. Op basis daarvan besluiten ze dat mensen die deze antidepressiva namen een 33 procent hogere kans op vroegtijdig overlijden hebben dan niet-gebruikers. De kans op een hartaanval of beroerte lag 14 procent hoger. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat serotonine niet alleen een invloed heeft op het gemoed, maar ook op het autonoom zenuwstelsel, en daardoor op andere organen zoals hart, nieren, longen... Wanneer de opname van serotonine door die organen wordt geremd, heeft dat mogelijk een negatief effect. 

Anderzijds stelden ze vast dat antidepressiva niet schadelijk waren voor patiënten met een reeds bestaande hart- en vaataandoening of diabetes. Dat heeft mogelijk te maken met het bloedverdunnend (of bloedklonter remmend) vermogen van deze geneesmiddelen. 

Zoals bij veel studies moet ook bij deze studie benadrukt worden dat het hier om een epidemiologisch onderzoek gaat dat alleen een verband kan aantonen, maar geen oorzakelijk verband. Anderzijds brengen de onderzoekers wel argumenten aan dat het mogelijk toch om een oorzakelijk verband gaat, met name door het effect van serotonine of de diverse organen.

bron: Psychotherapy and Psychosomatics https://www.karger.com/Article/PDF/477940

Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram