Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?

nieuws De Nederlandse Depressie Vereniging pleit voor meer aandacht van het Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva bij lichte en matige depressieve klachten. Volgens de vereniging is voldoende aangetoond dat het Sint Janskruid een alternatief is voor antidepressiva.
Volgens prof. Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epemiologie en hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Angst En Depressie – NESDA, lijkt bij een lichte of matige depressie het Sint Janskruid even goed te werken als de zogenaamde SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine).

Eén van de problemen is evenwel dat er nogal wat producten met de naam St. Janskruid op de markt zijn die niet de juiste werkzaamheid bevatten als het gaat om het verlichten van depressieve klachten. Goed gemaakte preparaten op basis van een combinatie van de werkende bestanddelen hyperforin het hypericin zijn bewezen effectief.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen en nieuwe voedingsmiddelen beoordeelt, heeft twee producten op basis van het Sint Janskruid aanvaard waarvan blijkt dat ze werken tegen depressieve klachten.


Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram