Depressieve vrouwen hebben meer kans op een beroerte

123-afb-anat-hers-beroerte-170_08.jpg

nieuws Vrouwen van veertig en vijftig met een depressie hebben meer dan twee keer zoveel kans op een beroerte. Dat schrijft een Australisch onderzoeksteam in het tijdschrift Stroke.
Het team volgde meer dan 10.000 vrouwen tussen 47 en 52 jaar gedurende 12 jaar. Een kwart van de vrouwen leed aan een depressie, zo bleek uit hun antwoorden op een gestandaardiseerde depressieschaal en het gebruik van antidepressiva. 177 vrouwen kregen tijdens het onderzoek een beroerte. Vrouwen met een depressie hadden 2,4 keer meer kans op een beroerte. Ook als rekening werd gehouden met andere risicofactoren, zoals leeftijd, socio-ecomische status, rook-en drinkgedrag, overgewicht, een hoge bloeddruk, enzovoort, bleken depressieve vrouwen nog een bijna dubbel zo hoog risico te hebben.

Het team denkt dat de effecten op de bloedvaten van de ontstekings- en immuunprocessen van het lichaam een rol spelen. Andere mogelijke factoren zijn een minder gezond dieet, minder beweging en een neiging om geen medicijnen te nemen tegen hoge bloeddruk of hoge cholesterol. Daarnaast kunnen ook sommige antidepressiva meespelen.

Toch is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek, want het absolute risico op een beroerte is uiteindelijk vrij laag bij deze leeftijdsgroep. Zo kreeg 1,5 procent van alle proefpersonen een beroerte, een cijfer dat tot net boven 2 procent steeg bij de vrouwen met een depressie.


Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram