Depressie Vereniging publiceert overzicht Sint Janskruid.

nieuws De Depressie Vereniging heeft op haar website een reeks vragen en antwoorden gepubliceerd over St. Janskruid (www.depressie.org)
Mensen die St. Janskruid gebruiken in verband met depressieve klachten, hebben veel vragen over de betrouwbaarheid en het effect van St. Janskruid. Huisartsen en artsen beschikken over weinig informatie over het St. Janskruid en kunnen daarom hun patiënten niet goed informeren.

Op het internet is een chaotische situatie ontstaan over het St. Janskruid. Informatie op fora en op verschillende sites is onvoldoende betrouwbaar. De Depressie Vereniging hoopt met haar lijst van vragen en antwoorden mensen op weg te helpen, die overwegen St. Janskruid te gebruiken. Volgens prof. dr. Brenda Penninx (hoogleraar psychiatrische epidemiologie en hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Angst en Depressie – NESDA) lijkt bij een lichte of matige depressie het Sint Janskruid even goed te werken als de zogenaamde SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine).

Het Sint Janskruid wordt niet serieus genomen door het merendeel van de artsen in Nederland. Dit terwijl is aangetoond dat het Sint Janskruid een alternatief is voor antidepressiva. Ook is er weinig deskundig advies mogelijk over welk merk of preparaat het juiste is bij gebruik in verband met matige of lichte depressieve klachten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen en nieuwe voedingsmiddelen beoordeelt, heeft twee producten op basis van het Sint Janskruid aanvaard waarvan blijkt dat ze werken tegen depressieve klachten.


Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram