Waarom anticonceptiemiddelen soms falen

Laatst bijgewerkt: mei 2019
123-pil-ac-zwanger-04-19.png

nieuws

Vrouwen die zwanger raken terwijl ze anticonceptiemiddelen gebruiken, dragen mogelijk een gen dat de werkzame stoffen in het middel afbreekt. Mogelijk is 1 op 20 vrouwen drager van een gen dat de werking van hormonale contraceptie vermindert. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Obstetrics & Gynecology.

Anticonceptiemiddelen, zoals de pil en het spiraaltje, zijn nooit honderd procent betrouwbaar. Waarom niet is onduidelijk. Artsen schrijven het vaak toe aan een verkeerd gebruik van het anticonceptiemiddel. 

Het Amerikaanse onderzoeksteam onderzocht 350 vrouwen met een anticonceptiestaafje dat progesteron uitscheidt, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. De onderzoekers controleerden of de concentratie van het hormoon in het bloed hoog genoeg was om zwangerschap te voorkomen. Het bloed werd ook gebruikt voor DNA-onderzoek. 

Bij vijf procent van de vrouwen was een specifiek gen actief, het CYP3A7*1C-gen. Dat gen maakt in foetussen een bepaald enzym aan. Normaal gezien wordt het gen uitgeschakeld voor de geboorte waardoor het gen geen enzymen meer aanmaakt. Het enzym breekt de werkzame stoffen van anticonceptiemiddelen zoals progesteron af. Daardoor daalt de concentratie van het hormoon in het bloed. Als de concentratie te laag zakt, dan werkt het hormoonstaafje minder goed. Vrouwen met een actief gen zouden daardoor toch zwanger kunnen raken terwijl ze anticonceptiemiddelen gebruiken. Vooral anticonceptiemiddelen met een lage dosis werkzame stoffen vergroten de kans. Of dit gen ook een impact heeft op andere voorbehoedsmiddelen dan het hormoonstaafje, zoals de pil, werd evenwel niet onderzocht.

Bron
insights.ovid.com/crossref?an=00006250-900000000-97768
www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-anticonceptiemiddelen-soms-falen
www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hebben-sommige-vrouwen-een-gen-dat-anticonceptie-saboteert
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram