Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Onderzoekers testen anticonceptiepil die je maar één keer per maand moet innemen

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-ac-anticonceptie-04-18.jpg

nieuws

Amerikaanse onderzoekers hebben een anticonceptiepil ontwikkeld die je slechts één keer per maand moet innemen. De nieuwe pil zou vrouwen meer controle moeten geven over hun anticonceptie.

Een team van Amerikaanse wetenschappers, gesteund door The Bill and Melinda Gates Foundation, heeft een nieuwe anticonceptiepil ontwikkeld die enkele weken in de maag blijft na inname. De pil geeft dan langzaamaan hormonen vrij die een zwangerschap moeten vermijden. Maagzuur zou geen onmiddellijk effect hebben op de pil, want daar werd tijdens de ontwikkeling hard aan gewerkt.

De pil werd ondertussen al uitgetest bij varkens en het team hoopt binnen enkele jaren met menselijke testen te kunnen beginnen. Volgens de onderzoekers zou de pil een goed alternatief zijn voor vrouwen die het moeilijk hebben met elke dag de bestaande dosis in te nemen.

Het prototype van de nieuwe pil heeft de vorm van een ster en zou niet veel groter zijn dan een tablet met visolie. Door die grootte kan de pil niet onmiddellijk uit de maag verdwijnen en geeft het via de zes armen van de ster hormonen vrij. Na drie weken wordt de ster door ons lichaam afgebroken en volgt het de natuurlijke weg naar buiten.

Lees ook: Waarom anticonceptiemiddelen soms falen

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191205_04752625


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram