Is de pil nog veilig bij overgeven of diarree?

123m-medic-pil-vr-15-9-20.jpg

nieuws Neem je de anticonceptiepil en moet je overgeven of heb je diarree gehad door een maag- en darmprobleem? Dan is het mogelijk dat de pil nog niet door het lichaam opgenomen is en je dus niet voldoende beschermd bent tegen zwangerschap

Over het algemeen ben je niet meer beschermd tegen ongewenste zwangerschap als je hebt moeten overgeven of diarree kreeg binnen de vier uur na de inname van de pil. 

• Komt dit één keer voor? Dan kan je best enkele uren nadien een vervangend pilletje uit een reservestrip halen.

• Blijft de diarree aanhouden, of moet je meermaals overgeven? Dan kan je de pil ook intravaginaal gebruiken. Blijven neerliggen na het inbrengen hoeft niet, maar zorg ervoor dat de pil diep genoeg wordt geplaatst. De resorptie verloopt heel snel. Gebruik voor de zekerheid dan ook zeven dagen een aanvullend voorbehoedsmiddel, zoals een condoom. 

Met een vaginale ring, pessarium of een pleister is de situatie uiteraard nog eenvoudiger: op deze methodes hebben braken en diarree geen vat.

Als meer dan 4 uur verstreken zijn na het innemen van de pil, mag je gerust zijn. De pil is dan al opgenomen door het lichaam. 

Bronnen:
https://www.sensoa.be
https://www.gynandco.be
https://www.allesoverseks.be
https://www.anticonceptie.nl

Lees ook: Anticonceptiewijzer van Sensoa helpt vrouwen kiezen


Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram