Anticonceptiewijzer van Sensoa helpt vrouwen kiezen

Laatst bijgewerkt: december 2019
123m-anticonceeptie-soorten-cond-pil-01-17.jpg

nieuws

De anticonceptiewijzer van Sensoa helpt vrouwen (en mannen) online kiezen welke factoren zij belangrijk vinden bij het gebruik van anticonceptie en welke impact deze keuze heeft op de geschikte middelen. 

Uit de cijfers van Sensoa blijkt dat het anticonceptiegebruik in Vlaanderen sinds de eeuwwisseling met zes procent is toegenomen. Bij jonge vrouwen, van 15 tot 21 jaar, is er zelfs sprake van een verdubbeling. We zien wel een verschuiving in het soort anticonceptie. De pil blijft afgetekend het populairst, maar alternatieven zoals het spiraaltje of het hormonaal implantaat, zijn wel in opmars. Jongeren blijken andere voorkeuren te hebben dan volwassenen als ze voor een alternatief kiezen. Jongeren kiezen dan eerder voor het hormonaal implantaat, volwassenen voor de spiraal.

Waar ze vaak niet bij stilstaan, is dat niet alle keuzes met elkaar verenigbaar zijn. Wil je zelf bijvoorbeeld je menstruatie regelen, dan ben je aangewezen op hormonale anticonceptie. Wil je niet dagelijks maar enkel wekelijks of maandelijks aan anticonceptie denken, dan zal je langs de dokter moeten passeren.
Goede keuze, beste resultaat 
De anticonceptiewijzer geeft uitgebreide info over de verschillende middelen/methoden die beschikbaar zijn. Daarnaast geeft hij inzicht in de factoren die de anticonceptiekeuze bepalen, zoals bv. gebruiksgemak, betrouwbaarheid, levensstijl,… Dat is belangrijk, want anticonceptie op maat draagt bij tot een beter gebruik ervan.

Bij de anticonceptiewijzer van Sensoa ‘zie’ je als het ware dat als je bijvoorbeeld kiest voor ‘geen hormonen’ welke middelen wegvallen. 
Toch nog naar dokter/gynaecoloog
De anticonceptiewijzer is geen vervanging van een doktersbezoek. Hij helpt wel vrouwen en hun partners wel om het bezoek aan een arts voor te bereiden en hen te doen nadenken over wat van belang kan zijn bij de keuze en elk van deze elementen verhelderen. Hij motiveert hen ook om anticonceptie en hun behoeften en bekommernissen te bespreken met de arts. 
Gids
De Vlaamse Vereniging voor Obstretie en Gynaecologie (VVOG) heeft in samenwerking met het farmaceutische bedrijf MSD een handige gids gepubliceerd 'Wat is het beste voorbehoedsmiddel voor jou'. De gids bespreekt alle beschikbare voorbehoedsmiddelen voor vrouw én man. 
De gids kan gratis gedownload worden op de website van de VVOG. 

Handreiking Anticonceptiemiddelen
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen KNOV heeft een nieuwe handreiking Anticonceptiemiddelen ontwikkeld. In deze handreiking staat een compleet overzicht van alle vormen van anticonceptie.

Steeds vaker besluiten vrouwen om geen hormonale anticonceptiemiddelen meer te gebruiken. Zij voelen zich depressief, ervaren stemmingswisselingen, verminderd libido, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, gewichtstoename. Ook zijn er vrouwen die meer behoefte hebben aan een natuurlijk leven waarin hormonale anticonceptiemiddelen geen rol spelen. Deze vrouwen zijn op zoek naar alternatieven voor hormonale anticonceptie. In deze handreiking staat een compleet overzicht van alle vormen van anticonceptie genoemd.

Meer info: 
www.mijnvoorbehoedsmiddel.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram