MRSA in de rust- en verzorgingstehuizen (RVT)

rusthuis-tafel.jpg

nieuws Op vraag van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal platform Ziekenhuishygiëne voert het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) een nationale MRSA-enquête uit in Belgische rust- en verzorgingstehuizen.
Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een belangrijke ziekteverwekkende kiem in de geneeskunde en tevens een bijzonder belangrijke oorzaak van ziekenhuisinfecties. Epidemieën met MRSA komen frequent voor. MRSA wordt in de volksmond ook wel dé ziekenhuisbacterie genoemd.

Op dit moment werden 2701 bewoners van 55 RVT’s onderzocht. De voorlopige resultaten bevestigen een sterke toename van het MRSA probleem in de RVT’s. Het nationale prevalentiecijfer van MRSA-dragerschap in de rust-en verzorgingstehuizen wordt op dit moment geschat op 18,9% Dat wil zeggen dat bijna één RVT-bewoner op 5 is drager van MRSA (in de neus, keel of klinische stalen zoals wonden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram