Gonorroe dreigt onbehandelbaar te worden

nieuws Gonorroe of druiper, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) dreigt onbehandelbaar te worden, zo zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Centers of Disease Control in het New England Journal of Medicine.

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Deze kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks (beffen of pijpen) kunnen infecties in de keel ontstaan. Een infectie in de anus ontstaat na onbeschermde anale seks.
Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur.

Maar steeds vaker worden gonokokken gevonden die weinig gevoelig zijn voor de laatste klasse antibiotica die nog tegen deze bacteriën werkt.
Waar in 2006 nog 0,1 procent van alle gonokokken resistent was tegen de cefalosporine cefixime, was dat 1,7 procent in 2011, een 17-voudige stijging. Resistentie tegen ceftriaxone komt inmiddels 10 keer vaker voor dan in 2006 (van 0,05% naar 0,5%). De stijging werd voornamelijk gezien aan de Amerikaanse westkust en onder mannen die seks hebben met mannen.

De gonorroebacterie is al eerder resistent geworden tegen sulfanilamide (in 1940), tegen penicilline en tetracyclines (in de jaren tachtig) en tegen (fluor)chinolonen (in 2007).


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram