Bang in het donker

nieuws Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of reuzenspinnen onder bed... kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. De angsten van je kind kunnen onder invloed van een aantal factoren nog worden versterkt. Als je kleine overdag last heeft van stress, bijvoorbeeld omdat hij problemen heeft met zindelijk worden, kan dit resulteren in hevige angsten. Maar ook enge verhalen en films, of een teveel aan waarschuwingen voor niet ingebeelde, reële gevaren, kunnen je kindje bang maken.

Reageer begripvol
Neem de angsten van je kind serieus, voor hem zijn ze immers levensecht. Laat hem vertellen wat hem bang heeft gemaakt en stel hem zo goed mogelijk gerust. Het helpt vaak als je zegt dat je begrijpt waarom hij bang was, maar dat je zeker weet dat hem niets zal overkomen. Je kan er overdag ook eens over praten en de kamer eens samen gaan bekijken. Door het licht aan en uit te doen kan je tonen dat gordijnen er ’s nachts anders uitzien, dat ze kunnen bewegen.

Jaag de spoken weg
Juist omdat de angsten van je kleuter zo levensecht zijn, helpt het om mee te gaan in zijn fantasie. Jaag alle monsters daarom weg met luide stem en vastberaden gebaren. Verbied ze op strenge toon om ooit weer terug te komen. Grote kans dat je kind erg onder de indruk is van je dapperheid en heilig gelooft dat alles wat hem bang maakte nu zelf angstig wegkruipt.

Zorg voor een lichtje
Veel enge schaduwen verdwijnen in het licht. Daarom is een zacht gloeiend nachtlampje vaak een betrouwbare bron van veiligheid voor je kind. Ook een zaklantaarn in bed kan helpen. Zo heeft je kindje altijd een lichtje bij de hand waarmee hij, als het nodig is, ook monsters kan verblinden. Laat de slaapkamerdeur eventueel op een kier staan.

Vermijd angstversterkende factoren
Als je kindje een levendige fantasie heeft, kun je die het beste vullen met positieve beelden. Griezelige verhalen en films voor het slapengaan, zijn dan geen goed idee. Probeer verder om eventuele spanningen in het leven van je kleuter zoveel mogelijk weg te nemen, zodat hij onbezorgd naar bed gaat. Als je kind een drukke of emotionele dag heeft gehad, kun je in plaats van een boekje lezen ook gewoon de dag met hem of haar bespreken.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram