Gastblogger: Peter De Vilder: acupunctuur

123-acupunctuurnaalden-09-18.jpg

boeken-interviews

Wat kan acupunctuur voor je gezondheid betekenen?

Als er ons  één ding dierbaar is, is het onze gezondheid. Dit wensen we niet alleen aan iedereen met  Nieuwjaar, maar we beseffen het pas ten goede als het eens iets minder gaat.
Dagdagelijks zijn we bezig om gezond te worden of te blijven. We letten op onze voeding, doen voldoende aan beweging, proberen een balans te vinden tussen werken en ontspanning en we plannen regelmatig een bezoek in bij de huisarts.

Maar er zijn nog, misschien wat minder bekende, mogelijkheden om gezond te worden of te blijven.
Eén ervan is acupunctuur. Acupunctuur is een zeer oude (men spreekt van 4000 jaar ) Oosterse vorm van therapie die perfect toe te passen is op moderne Westerse ziektebeelden. Men maakt gebruik van flinterdunne naaldjes om de energiestroom in de meridianen soepel te laten stromen. Deze energie heeft invloed op de organen, bloedvaten, spieren en zenuwstelsel. 

Acupunctuur heeft zowel een curatief (genezen) als preventief (gezond blijven) effect. 
Het mooie aan het verhaal is dat acupunctuur perfect te combineren is met Westerse klassieke geneeskunde. Wanneer men kijkt naar het werkingsmechanisme van acupunctuur dan zien we dat er in het lichaam neurotransmitters vrijkomen die dezelfde werking hebben als de stoffen die in bv. pijnstillende medicatie of anti-inflammatoire medicatie of antidepressiva zitten.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S200529011300174X

Op die manier vullen beide therapievormen elkaar aan. Ik spreek dan ook liever over complementaire geneeswijzen dan over alternatieve geneeswijzen.

Wanner je op zoek bent naar een acupuncturist moet je zorgen dat je terecht komt bij een gekwalificeerde acupuncturist. Dat wil zeggen dat deze acupuncturist voldoet aan de normen opgelegd door een erkende beroepsvereniging.  Zo’n erkende beroepsvereniging is bv. Belgian Acupunctors Federation (BAF). Op de website van BAF kan je info vinden over de klachten die met acupunctuur kunnen behandeld worden (http://www.acupunctuur-baf.be/nl/acupunctuur/welke-klachten) of kan je, afhankelijk van de regio waar je woont, een acupuncturist vinden.

gastblog-Peter-DEvilder.jpg
Peter De Vilder

Sinds meer dan 20 jaar beoefen ik acupunctuur, als onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen in mijn praktijk in Varsenare (www.acupunctuurbrugge.be).

Daarnaast ben ik ook voorzitter en docent aan het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen OTCG. (www.otcg.be) en ben ik secretaris van de Belgian Acupunctors Federation BAF (www.acupunctuur-baf.be), de beroepsvereniging die zich bezighoudt met de belangenverdediging van de Belgische acupuncturist.

Op Europees vlak zetel ik voor BAF in the European Traditional Chinese Medicine association ETCMA (www.etcma.org


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram