Steeds meer kinderen met allergische gevoeligheid

123m-kind-bloed-labo-oz-02-17.jpg

nieuws

De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met één of meer positieve allergietests gestegen van 41 naar 49 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Isala Vrouw-kindcentrum in het Nederlandse Zwolle. 

De onderzoekers bestudeerden de bloeduitslagen van 18.000 kinderen die naar het ziekenhuis waren verwezen voor een allergietest. Ze vonden een gestage toename van allergische gevoeligheid in de bloedtests. Ze maten de Immunoglobuline E (IgE). Dat zijn antistoffen tegen een aantal allergenen (zoals huisstof, pollen, melk en ei). In 1994 had 40,5 procent van de kinderen een positieve allergietest en in 2014 was dit 48,9 procent. De stijging werd alleen gezien bij de inademingsallergenen bij kinderen van 4-11 jaar. In de andere leeftijdscategorieën werd deze stijging niet waargenomen. Het aantal positieve tests voor voedselallergenen bleek over dezelfde periode juist af te nemen.
De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat er over het algemeen meer positieve allergietesten zijn dan 20 jaar geleden, en dan vooral voor inademingsallergenen. 

De oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers nog niet duidelijk. Het was al lang bekend dat steeds meer kinderen last hebben van allergieën. Maar eerdere studies naar de toename van allergische ziekten keken vrijwel alleen naar de klachten van kinderen, aldus de onderzoekers. Die nemen inderdaad toe in de tijd, maar dat kan ook zijn omdat artsen er meer alert op zijn. Dit onderzoek is het eerste dat over zo lange tijd met biologisch bewijs aantoont dat het aantal kinderen met allergische gevoeligheid stijgt met 1 procent per jaar. 

Westerse leefstijl 
Dat heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk te maken met onze westerse levensstijl. Helaas is niet bekend welk onderdeel van de westerse leefstijl dan verantwoordelijk is voor de toename van allergie. We weten volgens de onderzoekers wél dat het niet ligt aan de vaccinaties en niet aan luchtvervuiling. Het zal waarschijnlijk een combinatie van veel factoren zijn, waarvan de meeste nog onbekend zijn. 

Bron
www.isala.nl/over-isala/nieuws/steeds-meer-kinderen-allergische-gevoeligheid-
http://doktermedia.nl/reviews/kindergeneeskunde/2017/12/30/meer-kinderen-allergisch-vooral-huisstofmijtallergie-rukt-op/


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram