Allergisch aan cosmetica? Zo ga je op zoek naar de juiste producten

unsplash_gezicht_skincare.jpg

nieuws

Waterige ogen, jeukende uitslag, een schilferende huid of opgezwollen wangen: een allergie op de huid komt ontzettend vaak voor en manifesteert zich op allerlei manieren. Opvallend is dat dit soort allergische reacties meestal het ergst tot uiting komen op het gezicht. Dat komt doordat de huid daar veel gevoeliger is dan op andere plaatsen. En laat ons snoetje nu nét de plek zijn waar we dagelijks massaal cosmeticaproducten op loslaten.

Hieronder lees je welke bestanddelen een allergische reactie van de huid kunnen uitlokken, en hoe jij ze kunt vermijden in je alledaagse cosmeticaproducten. 

Cosmetica-bestanddelen die allergieën kunnen opwekken

Ongeveer 1/3de van de bevolking reageert allergisch op cosmetische ingrediënten. Vaak gaat het om een allergie op bepaalde geuren en bewaarmiddelen. De complexe samenstelling van de meeste make-up en verzorgingsproducten maakt het echter moeilijk om precies te achterhalen op welk specifiek bestanddeel de huid een allergische reactie vertoont.

Net zoals bij voedselallergieën zit er (naast een test bij de dokter) vaak niets anders op dan je door een proces van trial and error te worstelen. Door telkens een product uit te proberen dat vrij is van een bepaald bestanddeel kan je steeds meer afstrepen van je mogelijke-allergie-lijst.

Een belangrijke tip: gebruik het product eerst op een klein stukje huid en kijk hoe het reageert gedurende de volgende 48 tot 72 uur, vooraleer het op je volledige gezicht of lichaam te smeren.

unsplash_schoonheid_producten.jpg
Enkele mogelijke allergie-uitlokkende bestanddelen in cosmeticaproducten:
 • Parfum
 • Alcohol
 • Parabenen
 • Siliconen
 • Hypoallergeen
 • Sulfaat
 • Zeep
 • Aluminium
 • Ftalaat
 • Formaldehyde
 • Gluten
 • Tolueen 

Een hele waslijst dus. Het feit dat deze ingrediënten meestal met hun chemische benaming op de verpakking vernoemd worden, maakt de zoektocht bovendien des te moeilijker. Gelukkig weet de apotheker meestal welke verzorgingsproducten je nodig hebt bij een bepaalde allergie. 

Ga je liever zelf op zoek? Online kan je handig de beste verzorgingsproducten zonder specifieke allergenen vinden, door aan te klikken welk ingrediënt er niet in mag zitten voor jouw specifieke huidtype. 

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten

Het kan een tijdje duren vooraleer je exact gevonden hebt waar je huid slecht op reageert, maar geen zorgen: er bestaan ondertussen heel wat natuurlijke cosmeticaproducten die zo goed als geen ingrediënten bevatten die allergische reacties uitlokken.

Merken als Kiehl's en The Ordinary lijken daardoor ook steeds populairder te worden. Dit soort cosmeticamerken maken voornamelijk gebruik van bestanddelen van natuurlijke oorsprong en hebben over het algemeen weinig ingrediënten, waardoor de kans op allergische reacties een heel stuk kleiner wordt.

Gebruik je een geurloos cosmeticaproduct, maar wil je toch een lekker ruikend geurtje toevoegen aan je beautyroutine? Kies dan voor geuren die je kan aanbrengen op je kleding en haar, in plaats van op je huid, zoals een parfum of eau de toilette.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com/
https://www.webmd.com/ 
https://www.debijenkorf.be/


In samenwerking met De Bijenkorf

bron: De Bijenkorf

Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram