Waarom word je sneller dronken als je een alcoholhoudende drank met een rietje opzuigt?

123-h-cocktail-rietje-03-19.jpg

nieuws

Het is 'bon ton' om een gin tonic of een andere cocktail met een kleurig rietje te drinken. Maar je wordt er wel sneller tipsy van.  

Als je alcohol met een rietje drinkt, word je inderdaad iets sneller dronken. En daar bestaat een heel eenvoudige uitleg voor: doordat je aan een rietje zuigt, stroomt de alcohol langs je gehemelte. Daar is de huid zeer dun en daar bevinden zich heel veel bloedvaatjes die een deel van de alcohol al meteen in het bloed opnemen. 
Tegelijkertijd ontstaat er door het zuigeffect ook meer verdamping en die alcoholdampen adem je eveneens in. Die komen dan via je longen in je bloed terecht.   
Nip je van je glas, dan passeert de alcohol minder via je gehemelte en verdampt hij ook minder. Hij gaat dan vooral via je tong naar de keel.

Lees ook: Sneller dronken als je alcohol door een rietje drinkt

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram