Sneller dronken als je alcohol door een rietje drinkt

nieuws Door het drinken van alcohol door een rietje word je iets sneller dronken. Dat komt doordat via een rietje alcohol iets sneller in het bloed wordt opgenomen. Door een rietje stroomt de alcohol langs het gehemelte. Het gehemelte is sterk doorbloed, waardoor een deel van de alcohol al direct via het gehemelte wordt opgenomen. Ook verdampt er meer alcohol als je via een rietje drinkt. Deze damp adem je in. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet veel uit. De hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt is hetzelfde. Het gaat alleen iets sneller als je drinkt door een rietje.

Gehemelte
Bij het drinken van alcohol door een rietje stroomt de alcohol langs je gehemelte je keel in. Als je alcohol drinkt uit een glas, stroomt de alcohol vooral over je tong naar je keel en is er veel minder contact met je gehemelte. Het gehemelte is sterk doorbloed en heeft een zeer dunne huid. Stroomt de alcohol langs je gehemelte, dan kan een deel van de alcohol al meteen via het gehemelte in de bloedbaan opgenomen worden. Dat gaat dus sneller dan via de maag en darmen. Het bloed brengt de alcohol vervolgens naar de hersenen, waarna de effecten kunnen optreden.

Verdamping
Bij het drinken van alcohol via een rietje verdampt er meer alcohol dan via het drinken uit een glas. Deze verdampte alcohol adem je vervolgens in. De alcohol komt dan via je longen in je bloed. Ook dat is een snelle manier van opnemen.
De toegenomen verdamping ontstaat doordat je door het zuigen aan een rietje een lagere luchtdruk in je mond creëert dan buiten. Het is bekend dat bij een lagere druk vloeistoffen eerder verdampen.

Normaal ligt het kookpunt van alcohol op 79 graden. Dan treedt 100% verdamping op. Onder de 79 graden treedt ook verdamping op, maar in een geringere mate. Bij een lagere druk gaat het kookpunt van alcohol omlaag en kan er meer alcohol verdampen. Dit gebeurt dus bij het drinken van alcohol door een rietje. De druk wordt verlaagd, waardoor er meer alcohol verdampt.

Kleine straaltjes.
Bij het drinken van alcohol door een rietje krijg je de alcohol in kleine straaltjes binnen. Deze kleine straaltjes zorgen voor een groter oppervlak dan bij het drinken van een enkele grote slok. Ook dit grotere oppervlak zorgt ervoor dat er meer alcohol kan verdampen.

Drink je alcohol met koolzuur (bijvoorbeeld bier), dan zorgt het grotere oppervlak er verder voor dat koolzuurbelletjes makkelijker vrij kunnen komen. Deze koolzuurbelletjes nemen alcoholdampen mee, die vervolgens ingeademd worden.

www.jellinek.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram