Waarom reageren meisjes sterker op alcohol?

logo-eos-alcoh.jpg

nieuws Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Meisjes zijn gemiddeld kleiner dan jongens en hebben bovendien meer vet en minder spieren. Daardoor hebben ze gemiddeld minder lichaamsvocht dan jongens en wordt eenzelfde hoeveelheid alcohol minder verdund. Meisjes hebben ook een kleinere lever dan jongens, waardoor alcohol trager afbreekt en er meer alcohol in hun bloed terechtkomt.

Jongens drinken gemiddeld wel meer dan meisjes. Bingedrinken - maandelijks minstens één keer meer dan zes standaardglazen op een paar uur tijd – is (wereldwijd) drie keer vaker een probleem bij jongens (16,8 procent) dan bij meisjes (6,2 procent). Het grootste verschil is te vinden in Europa, waar ook de meeste bingedrinkers zitten. Daar drinkt 22 procent van de meisjes en 40 procent van de jongens minstens één keer per maand stevig door. Bingedrinken wordt vooral geassocieerd met de acute gevolgen van alcohol, zoals alcoholvergiftiging, verwondingen en geweld.

Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram