Alcoholvrije rode wijn verlaagt bloeddruk

nieuws Dat (een klein beetje) rode wijn goed is voor het hart, is al langer bekend. Nieuw onderzoek in Spanje online gepubliceerd in Circulation Research laat nu zien dat het wellicht niet de alcohol in de wijn is die daarvoor zorgt, maar andere stoffen. De onderzoekers denken dat het te maken heeft met polyfenolen, dit zijn antioxidanten in rode wijn die ervoor zorgen dat de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam toeneemt. Hierdoor ontspannen de bloedvaten waardoor de bloeddruk daalt. Alcohol lijkt het bloeddrukverlagende effect af te remmen.

De onderzoekers volgden 67 mannen van gemiddeld 60 jaar oud met een sterk verhoogd risico op hartziekten. Een deel van de groep dronk gedurende 4 weken dagelijks bijna 300 milliliter alcoholvrije rode wijn te drinken. Een tweede groep dronk bijna 300 milliliter gewone rode wijn met alcohol. En derde groep moest dagelijks bijna 90 milliliter gin drinken. Na afloop van het experiment wisselden de groepen. De groep die eerder gin dronk, moest nu alcoholvrije rode wijn drinken, de groep die rode wijn dronk stapte over op gin en de groep die alcoholvrije wijn dronk moest rode wijn met alcohol drinken. Zo herhaalde het experiment zich tot alle mannen elke drank vier weken hadden gedronken.

Wanneer de mannen alcoholvrije rode wijn dronken, daalde hun bloeddruk gevoelig: de bovendruk nam af met bijna 6mmHg, de onderdruk met ruim 2mmHg. Daarmee daalde de kans op hartziekten met zo’n veertien procent, de kans op een beroerte met twintig procent. Wanneer de mannen gewone rode wijn dronken, daalde de bloeddruk maar een klein beetje. Gin had helemaal geen effect op de bloeddruk.

Chiva-Blanch G, et al "Dealcoholized red wine decreases systolic and diastolic blood pressure and increases plasma nitric oxide" Circ Res 2012; DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.112.275636.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram